Градови СрбијеНовостиСело

Удружење жена „Златне руке Ресаве“: Чување српских заната и традиције

Удружење жена „Златне руке Ресаве“ из питорескног Стењевца код Деспотовца које броји чланице већински у доби од 30 до 40 година, истиче се својим посвећењем очувању старих српских заната, чинећи их живим и релевантним и у савременом друштву.

Најмлађе чланице овог удружења, Јелена и Сандра, посебно се истичу својом вештином предувања вуне. Иако су релативно младе, ове даме су одлучиле да се посвете традиционалним занатима и тиме допринесу очувању српске културне баштине. Већ 10 година Удружење „Златне руке Ресаве“ успешно чува од заборава српске обичаје, а у њиховом простору шарено и мирисно као у бајци.

Јелена и Сандра, најмлађи чланови, с љубављу преду вуну како би оживели традиционално вештачење. „Потреба је кудеља, ветрено, вуна коју тренутно купујемо пошто овде код нас слабо има оваца. Да бисмо испрели један килограм вуне потребно је пет дана да испредем, да препредем, да би се после плеле чарапе,“ објашњава Јелена. Док Јелена испреде вуну, Сандра је спретна у препредању. „Ово сам научила као мало дете од моје баке, оне су некад плеле џемпере и чарапе па мени је тада било најлакше да научим од њих.“

Удружење „Златне руке Ресаве“ из Стењевца постоји већ 10 година и постало је важан чувар старих српских заната. Осим што негују вештине предувања вуне, ове вредне жене редовно учествују на многим гастрономским такмичењима, где доносе бројне награде у своје село. Њихова посвећеност традицији, уметничком изразу и локалној заједници чини их правим носиоцима културне баштине. Удружење „Златне руке Ресаве“ представља сјајан пример како младе генерације могу активно учествовати у очувању и промоцији културне традиције.

Овај текст је подржан од стране Општине Деспотовац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *