Градови СрбијеДомаћи производиНовостиСело

ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТУП НА ТРЖИШТУ- Закључак стручног задругарског скупа одржаног у Јагодини

Циљ Задружног савеза Шумадије и Поморавља је отварање нових задруга како би организовано наступиле на тржишту и повећале обим и квалитет производње, закључак је стручног скупа на тему „Задругарство као модеран облик предузетништва и подстицај младих да остану на селу“, одржаног у среду 19.1. у Јагодини. У организацији овог скупа учествовали су: Задружни савез Шумадије и Поморавља, Земљорадничка задруга Зрно Поморавља 2021 и Центар за образовање из Јагодине.
Професори и стручњаци са пољопривредних факултета и института из Србије, одржали су стручна предавања, која су окупила велики број пољопровредних произвођача и задругара из целог Поморавског округа.

-У последњих пет година је отворено 7 нових ученичких задруга, а на територији Поморавља И Шумадије укупно смо отворили 52 задруге, што је велики корак у задругарству у Србији. Рачунајући и петнаестак старих задруга, тренутно имамо скоро 70 задруга. Свака од задруга окупља најмање 40 људи. Ефекат удруживања нарочито се види на територији Шумадијског округа, где воћари већ удружено раде – оценио је председник Задружног савеза Шумадије и Поморавља у Јагодини Љубиша Стевановић.


Неколико задруга представило је и своје производе по завршетку скупа, а међу њима била је и ученичка задруга Пољопривредно- ветеринарске школе из Рековца.

-У нашој задрузи „Плодови Левча“ спремамо џемове, пекмез, компоте, правимо вино, ракију, производимо мед, а у плану нам је и да сушимо воће и лековито биље. Циљ оснивања задруге је да задржимо традицију – истакао је Стефан Ђорђевић, ученик рековачке школе.

Извори фотографија: Printscreen Facebook, Printscreen You Tube

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *