Новости

Данас је зимски Крстовдан, дан строгог поста – ваља да се очисти кућа и опере веш

Српска православна црква и верници данас славе зимски Крстовдан, празник уочи Богојављења, који се слави као успомена на прве Хришћане и када се строго пости. По веровању, данас се укрштају ветрови.

Празник се везује за Богојављење и крштење Исуса Христоса, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који је и сина Божијег крстио у реци Јордану.

На овај дан, после литургије, у храмовима се обавља и чин водоосвештавања, а сутра, на Богојављење, вода се освештава и ван храма, на рекама и другим отвореним местима.

Од Божића до Богојављења су мрсни сви дани, али се на Крстовдан, ма који дан од понедељка до петка био, строго пости, на води. Уколико падне у суботу или недељу, пост је разрешен на уље.Овим постом припремамо се за празник Богојављења и за пијење богојављенске водице.

У нашем народу постој веровање да се вечерас у поноћ, пред Богојављење, отвара небо и да се Бог јавља људима. Чека се поноћ, а тада уз молитву треба изговорити жељу.

Шта према веровањима и обичајима треба да урадите:

Према народним обичајима у неким деловима Србије, на Крстовдан ваља да се очисти кућа и опере сав веш.

Строго се пости, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење због великог празника. Зато се у српском народу задржала изрека: „Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости“.

Који ветар дува на Крстовдан, верује се да ће тај најчешће дувати током године.

У Срему се говорило да се на овај дан ветрови крсте (тј. укрштају, дувају један другоме у сусрет), па који нађача.

У дванаест дана, почињући од Божића, закључно с Крстовданом, огледа се дванаест месеци године која долази, па какво је време ког дана, такво ће бити у месецу који том дану одговара по редоследу, према овом веровању.

На Крстовдан су се, преносе хроничари, јели остаци бадњеданског пасуља и спремале су се пихтије, али су их, како је Крстовдан посни дан, јели сутрадан, на Богојављење.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *