Градови СрбијеНовости

Центар за социјални рад „Свилајнац“ обележио Међународни дан борбе против насиља над женама

Центар за социјални рад „Свилајнац“ активно је обележио Међународни дан борбе против насиља над женама, који се обележава 25. новембра. Директорка Центра, Моника Петронијевић, истиче значај овог дана као прилике да се подигне свест о проблему насиља над женама и промовише једнакост полова.

У разговору за јавност, Петронијевић је нагласила да Центар за социјални рад посвећује пажњу овој проблематики током целе године. Посебно је истакла важност сарадње са организацијама цивилног друштва, институцијама, школама и медијима како би се овај друштвени проблем што боље препознао и адресирао.

„Оштро осуђујемо насиље и активно радимо на едукацији грађана. Делимо информације путем друштвених мрежа, учествујемо у емисијама, како бисмо информисали што већи број људи и потенцијалних жртава“, нагласила је Петронијевић.

У 2023. години, статистика показује да је око 80% укупног броја жртава насиља на територији општине Свилајнац особа женског пола. Овај алармантан податак додатно мотивише Центар да истраје у својим напорима на подизању свести и пружању подршке женама.

„Подсећамо јавност да жртва насиља може бити свако, и да жена није крива. За насиље је једино крив насилник“, нагласила је директорка и позвала жртве да се јаве на СОС телефон Центра за социјални рад на број 035/312-681, где им је загарантована анонимност и тајност података.

Моника Петронијевић је такође истакла процедуру пријављивања насиља, где полицијска станица обавештава Центар за социјални рад и Групу за координацију и сарадњу. Полиција изриче хитне мере у трајању од 48 сати, а суд одлучује о продужењу на 30 дана.

Центар за социјални рад има кључну улогу у опоравку жена након пријаве насиља пружањем психо-социјалне подршке и различитих облика помоћи, укључујући новчану помоћ, саветодавну, правну, информативну и помоћ при запошљавању. Моника Петронијевић истиче важност стварања поверења у институцију како би жртве могле да започну процес опоравка.

Међународни дан борбе против насиља над женама служи као подсећање на неопходност заједничког деловања друштва како би се створила сигурна средина и подршка женама које су жртве насиља.

Овај текст је подржан од стране Општине Свилајнац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *