Градови СрбијеНовостиСело

Данас се обележава Велики петак, а ево који обичаји га прате

Црква и верници данас обележавају Велики петак, дан када је, по веровању, Исус Христ осуђен и разапет на Голготи, где је и умро. Овај дан се сматра најтужнијим даном хришћанства и за њега се везује велики број обичаја и веровања.


На овај дан се Црква присећа догађаја који су непосредно претходили Христовом распећу – од тренутка када је Исус изведен пред суд Понтија Пилата, па све до момента када је скинут са крста и положен у гроб, који су чували војници, како би спречили да неко украде тело.

Због тога се ради о најтужнијем хришћанском празнику. Данас се строго пости, не весели се, не пева се, а до Ускрса, недеље када је Исус васкрсао, не звоне црквена звона јер она симболизују радост, него се верници позивају у храм дрвеним клепеталима.


На Велики петак у храмовима се износи плаштаница на посебно украшен сто који симболизује Хритов гроб, испред олтара. У неким крајевима, обичај је да се верници после целивања плаштанице, провлаче испод стола на који је положена плаштаница. По народном веровању, ако се у том тренутку помоле Богу и помисле неку лепу жељу, она ће им се сигурно остварити.


Данас не узимајте ексере и игле у руке, јер стари кажу, не ваља се! Овај дан називају и “Распети петак”, па се верује да данас не ваља дирати оштре предмете да се не би “повређивале Исусове ране”. Због тога данас кројачи и обућари не раде.

У неким деловима Србије се верује да данас вештице бацају чини, па се деца не пуштају из дворишта. Слично томе, верује се да ће девојке које на данашњи дан узберу цвеће из црквене порте и ставе га под јастук у ноћи уочи Велике суботе сањати онога ко им је суђен.


Једине које вредно раде данас су домаћице! Оне већ увелико фарбају јаја, а како направити оно најлепше, тајна је коју свака љубоморно чува.

Foto: Printscreen Facebook

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *