Градови СрбијеНовостиСело

Држава поклања 100 сеоских кућа младим грађанима у Србији: Подстицај за живот на селу

Држава поклања још 100 сеоских кућа младим грађанима вредних до 10.000 евра, проширујући програм насељавања руралних подручја. Од почетка године, већ је купљено 440 сеоских кућа за младе брачне парове, самохране мајке и појединце који желе живети на селу или се тамо преселити из града. Ова иницијатива има за циљ ревитализацију руралних подручја и подршку младима да се населе ван урбаног окружења. Држава је издвојила 500 милиона динара за ову сврху, уз додатних 395 милиона динара како би се омогућило 350 породица да стекну сеоски дом. Тренутно је насељено 2.200 кућа путем овог програма.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић каже да је просек година породица или појединаца који су добили куће на селу испод 30, а да је посебно изненађење што трећина њих одлази из града у село да живи.

„То су млади људи, углавном високообразовани, предњаче даме. Обично раде послове од куће – програмери, пројектанти, маркетиншки стручњаци. Они се одлучују да крену новим путем. За мене је то охрабрујуће“, рекао је Кркобабић за Еуронеwс Србија.

Услови за пријаву укључују држављанство Србије, старосну доб млађу од 45 година и најмање три године непрекидног пребивалишта у земљи. Кандидати не смеју имати власништво над непокретностима осим пољопривредног земљишта. Пријаве за учешће на конкурсу захтевају подношење 22 доказа који потврђују испуњавање ових услова. Програм омогућава младим људима да остваре сан о животу на селу и пружа им шансу да постану власници сеоских кућа без трошкова.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *