Градови СрбијеНовости

Јагодина: ,,Дани комедије“ после три године паузе

После три године паузе, 49. фестивал ,,Дани комедије“ у Јагодини биће одржан у традиционалном термину од 20. до 27. марта.

Представе које ће бити приказане на овогодишњем фестивалу више нису ограничене сезонски, фестивал ће добити регионални карактере и именовање уметничког директора и Уметничког савета фестивала новине су овогодишњег фестивала смеха, који ће, после три године паузе, бити – рекла је на данашњој конференцији за новинаре директорка Културног центра у Јагодини Зорица Стојиновић.

Она је додала да ће фестивал објединити све оно најбоље што је изведено у српским позориштима од последњег фестивала. У сусрет јубиларном, 50. фестивалу, целе наредне године у Културном центру у Јагодини биће одржавани разни програми, како бисмно пола века смеха у Јагодини обележили како и доликује.

Селекција коју сам најавио пре три године, није могућа, јер неке од представа које су тада биле на сценама, скинуте су са репертоара матичних позоришта, неке постоје формално, неке напросто не изазивају ту врсту пажње, а догодиле су се нове премијере и представе које су живе. Зато сам се ове године определио за живи театар. Живо позориште, које се дешава у позориштима Србије, савремена комедија и разноврсност комедиографског израза били су основни критеријуми ове селекције – оценио је уметнички директор и селектор фестивала „Дани комедије“ Небојша Брадић

Члан Уметничког савета фестивала „Дани комедије“, позоришни критичар и театролог Александар Саша Милосављевић навео је да се позоришна Србија итекако ужелела овог фестивала, „јер су Јагодинци одлични домаћини, воле позориште, али и збоиг тога што је то једини жанровски профилисан фестивал у Србији, који се бави комедијом, веома специфичним жанром“.

„Када гледамо комедију, чини нам се да је све јако лако и једноставно. Заправо, комедија је најтежи жанр. Публику можете да насмејете када се на сцени кревељите, псујете или причате глупости. Али, то је смех на „прву лопту“, који публика заборави. За озбиљну комедију потребно је много труда, знања и уважавања драмског текста, да би се произвео онај смех, који ји близу онога што се дешава у трагедији, катарзи. Да вас стомак заболи од смеха, да плачете од смеха, а да се после два-три сата питате чему сте се смејали. То је тешко направити. А Јагодина је престоница таквих представа и зато се позоришни живот Србије ужелео овог фестивала“ – изјавио је Милосављевић.

У жељи да фестивал буде актуелан, да буде у контексту позоришног тренутка, секција је иновирана, па је из селекције 2020. године остала само једна представа. Брадић је одгледао готово стотинак комедија које се изводе на српским сценама. Избор представа карактеришу „веома профилисани и јасни редитељски концепти у реализацији класичног и савременог текста, велики број ваљаних глумачких креација и продукцијска изврсност одабраних позоришта“.

Јагодинци ће тако бити у пирлици да виде представе „Неки то воле вруће“ Народног позоришта Ниш, „Чиста кућа Саре Рул“ Атељеа 212, „Татриф“ у копродукцији Народног позоришта из Сомбора и Српског народног позоришта из Новог Сада, „Ин тхе Греат“ Народног позоришта Сомбор, „Ситнице које живот значе“ у копродукцији Народног позоришта Београд, БЕОРТ-а и Центра за културу Тиват, „Избирачица“ Народног позоришта из Суботице, „Убиство у Оријент експресу“ позоришта „Бошко Буха“ и „Терапија“ Регионалног позоришта из Новог Пазара.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *