Градови СрбијеНовости

Левач: На корак да спрече рударење литијума

Данас је тачно пола године како мештани општине Рековац држе страже поред парцеле у Левчу на којој је компанија „Балкан истраживања” планирала истражну бушотину. На блокади су од 13. септембра испратили јесен и зиму, а дочекали и пролеће.

Ипак, толико дежурство их је исцрпело. Последњих десетак дана стража није више даноноћна, 24 сата.

– Људи су исцрпљењи, а почели су пролећни пољопривредни радови, сетва, прскање воћа, рад на пчелињацима. Ипак локацја на којој блокирамо истраживање у Сибници није празна. Волонтери из оближњих места обилазе ово место више пута дневно, а ноћу је осветљено уз помоћ акумулатора које редовно пунимо сваког јутра. За сваки случај и ако се неко појави, каже за Данас Александар Васић (34), економиста из Рековца и активиста Удружења „нЕКО брине за Левач”.

Стражарили смо у даноћним сменама више од пет и по месеци. Ја сам долазио поподне после посла, остајао по читаву ноћ и одавде ујутру ишао на посао. И годишњи одмор сам провео на блокади, каже Васић додајући да није једини.

По његовим речима предуго се чека на решење Министарства рударства и енергетике, које треба да потврди одлуку локалних власти са почетка октобра којим се забрањује истраживање и експлоатација руда на подручју општине Рековац.

Ипак, упркос маратонској борби, исцрпљености и актуелним пољопривредним радовима Рековчани и сада шаљу јасну поруку страним инвеститорима да неће дозволиту рударење у Левчу.

– Нећемо попустити и одустати јер смо свесни да би тако нешто уништило читав овај крај, природу и околину у којој живимо и планирамо да наставимо да живимо. За нас не постоји било шта значајније од тога, истиче он.

Тога је свесна и Јелена Јевтић (22) студенткиња менаџмента и пчеларка из оближњег Опарића која је ту, такође, скоро сваког дана последње пола године, као и њена три године старија сестра Драгана.

Оне су све време обилазећи своје пчелињаке у селима Сибница, Калудра и Богалинцима барем два-три пута дневно на блокираној локалцији.

Photo: Screenshot / Z. S. M.

Овај текст подржан је од стране Општине Рековац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *