Градови СрбијеДомаћи производиЗдрављеНовостиСело

Медаља из 30 кошница: Параћинац Александар Стевановић (35) на имању у Бусиловцу врца врхунски мед

Млади произвођач из Параћина, Александар Стевановић (35), који је пре две године добио Велику златну медаљу за квалитет багремовог меда на Међународном пољопоривредном сајму у Новом Саду, ове године је ниски одличја додао још три „злата“, а најновије је стигло са интернационалног надметања у Тетову, у Северној Македонији.

Пре тога, на 17. међународном сајму пчеларства „Медена Тузла“, међу 900 узорака, Александров мед је добио највише оцене на сензорној и физичко-хемијској анализи коју је обавио тамошњи Технолошки институт, па је Параћинац награђен најсјајнијом медаљом. Треће злато је донео са 53. интернационалног сабора пчелара и пољопривреде „Девојачки бунар“ у Делиблатској пешчари. У Банатском Карловцу, Стевановић је апсолутни шампион постао међу више од 60 узорака у категорији багрема.

Иако са супругом и двоје деце живи и ради у Параћину, Александар већ седам година успешно брине о свом пчелињаку у брдском Бусиловцу, на породичном имању оца и деде. Спреман је да још учи, квалитет му је увек био важнији од квантитета, па још има тридесетак кошница – као и пре две године. И, засада, вели да му је то довољно, јер је ове године добио и до 16 килограма меда по кошници.

PHOTO: SCREENSHOT

Не селим пчеле и окренут сам ономе што меди на подручју Бусиловца. А, после багремове паше која је била више него добра, скоро да није било ничег другог, због суше. Иначе, багремов мед је посебно цењен код купаца из иностранства, али још не размишљам о таквом пласману, јер све брзо распродам комшијама, на кућном прагу – закључује Александар Стевановић.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *