Градови СрбијеНовостиТуризам

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ СВЕЧАНО ОТВОРИО САБОР ПРОЂОХ ЛЕВАЧ ПРОЂОХ ШУМАДИЈУ

Данас је у порти манастира Каленић, свечаним програмом, отворен 53. сабор ,,Прођох Левач, прођох Шумадију“.

Међу великим бројем званица присуствовали су Владика шумадијски господин Јован, министар за рад запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић, саветник председника републике Србије за културу Дејан Савић, народни послани Ниола Радосављевић као и многи други.

Поздравном речи свечано се обратио председник општине Рековац доктор Александар Ђорђевић.
„Постоје многе манифестације у нашој најлепшој Србији али сматрам да је наш сабор „Прођох левач прођох Шумадију јединствен по томе да смо ми очували његову изворност и ниједног тренутка нисмо хтели да одступимо од обичаја који су важили на почетку саборовања, а то су песма игра народна ношња сва она обележја која карактеришу нашу Србију.
У периоду саборовања овде долазе људи који су давно отишли из нашег краја друже се и склапају се нова пријатељства, а то је између осталог суштина манифестација.“

Сабор је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Никола Селаковић који је истакао значај очувања националног иденитета и обележја .

„Ако у ери глобализације, сви требамо да будемо исти, да се не разликујемо ни по чему, да играмо исте игре, да певамо исте песме да носимо иста одела, да будемо сви исти – бојим се да ће нам свима онда следити иста судбина и да ћемо врло брзо нестати.
Разноликост и шаренило духовности и културе оно је што носимо у свом народном гену и представља нешто чиме требамо да се поносимо и поштујући свакога на првом месту да поштујемо себе.
Неће шајкачу поштовати нико ако је не поштујемо ми, неће шареницу, ни везене чарапе, ни антерију да обуће нико ако је не обучемо ми. Неће српским језиком и српском ћирилицом говорити ни потписати се нико ако то не чинимо ми.
Зато је важно да се овде окупљамо и захвалан сам председнику општине Рековац драгом пријатељу доктору Аци, његовом Преосвештенству владики Јовану, брату Николи свима вама који сте данас овде. У име председника републике Александра Вучића све вас срдачно поздрављам и проглашавам овај сабор отвореним.“

Присутнима се и обратио и Дејан Савић, саветник председника Републике Србије за културу. Иако је киша онемогућила да се програм отварања одржи у порти манастира, многобројним гостима није сметало да уживају на тераси конака манастира Каленић.

Овај текст подржан је од стране Општине Рековац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *