Градови СрбијеНовости

Млади у покрету: У Зајечару средњошколци из Тимочке крајине и региона представили своје пројекте

Током претходног викенда у просторијама хотела Србија-ТИС, Зајечарска иницијатива организовала је викенд- семинар за преко двадесет ученика који су се пријавили за учешће у програму “Млади у покрету”. Средњошколци из Зајечара, Параћина, Бора, Бољевца и Сокобање представили су пројекте које су осмислили у оквиру овог програма.


Млади су као проблем међу својим вршњацима навели незаинтересованост за политичке процесе, неинформисаност, апатију, вршњачко насиље, дискриминацију, те се већина њихових идеја тиче пружања додатног образовања вршњацима, подстицања критичког мишљења и њиховог активирања у друштвеним процесима кроз различите радионице, јавне часове, представе и друге медијске и јавне активности.
Неки од ђачких парламената су, након упознавања и дводненог дружења са вршњацима, договорили заједничку реализацију пројеката и сарадњу, па ће ученици из борске гимназије “Бора Станковић “и сокобањске СШ “Бранислав Нушић” посетити једни друге, док ће ђаци из борске Економско-трговинске школе обићи Зајечар, како би се упознали са радом зајечарских ученичких парламената, као и са наслеђем Николе Пашића.


У оквиру програма “Млади у покрету”, подржани парламенти добијају максимални износ од 700 америчких долара у динарској противвредности за активности које сами реализују и осмишљају. До данас је кроз програм “Млади у покрету” подржано преко 80 пројеката школских парламената који су омогућили младима да учине нешто добро у својој заједници и школи, као и да стекну знања у вези са темама као што су демократија, активизам, људска права и друго.
ZImanov програм малих донација реализује Зајечарска иницијатива у сарадњи са Фондацијом Искорак, уз подршку НNational Endowment for Democracy.

Извор фоторафије: ,Printscreen Facebook

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *