Градови СрбијеНовостиСело

Најстарија мештанка Левча, бака Стојанка из Опарића, прославила 104. рођендан

Двогодишњи Симеон Вуловић „Вукао“ је за уши чукунбаку Стојанку Стевановић из Опарића код Рековца, која је доживела да слави свој 104. рођендан. Бака Стојанка је открила своје жеље док је дувала свећице на торти, износећи своје наде и радости.

Три су жеље које је бака Стојанка изразила за свој 104. рођендан. Прва је да њена праунука Христина, која живи у САД-у, роди здраво и весело дете, што би било треће чукунунуче. Затим, нестрпљиво ишчекује пролеће како би могла да чува овце и проводи више времена напољу. Како је рекла, досадило јој је проводити дане унутар куће, а барем током лета могла је да седи на тераси.

Бака Стојанка има и трећу жељу: жели да њени потомци живе једнако дуго као и она. Њен унук Љубиша, који је редовно посећује, приредио јој је рођенданску прославу, чиме јој је улепшао дан. Иако због катаракте не може да види, препознаје све своје рођаке и комшије који су дошли да прославе њен 104. рођендан. Бака Стојанка је срећна што је нису заборавили и што је често посећују.

Најстарија мештанка Рековца не користи лекове нити посећује лекара. Једина вакцина коју је примила била је против сезонског грипа. Ноге су почеле да је издају пре три године, али је до тада самостално ходала.

Бака Стојанка је радила до своје 98. године. Иако се од детињства мучила и радила на туђим њивама, сама припремала храну, тежила и жњела, и уживала у раду на селу. Вид јој је добро служио све до пре 12 година, када је могла да наниже конац у иглу без наочара.

Сада њени дани су углавном исти. За доручак обавезно поједе два кувана јаја и попије кафу са млеком. Након тога мало разговара са својом снахом Зорицом, која јој помаже да изађе у двориште. Међутим, време јој више не иде на руку, с обзиром на промене које је приметила у временским приликама. Њена брига се огледа у народној изреци: „Свети Лука, снег до кука“. Како истиче, време је непредвидљиво, а то је узрок њених брига. Бака Стојанка има седморо праунука и својим искуством и мудрошћу наставља да обогаћује своју породичну традицију.

Извор: novosti.rs

Овај текст подржава Општина Рековац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *