Градови СрбијеЗдрављеНовости

Нова медицинска процедура у болници Ћуприја: Кор биопсија дојке за прецизнију дијагностику тумора

У Општој болници Ћуприја, од средине октобра, примењује се иновативна медицинска процедура – кор биопсија дојке. Ова техника представља кључни део дијагностичког процеса за рано откривање тумора дојке.

Др Вељко Прокић, специјалиста радиологије у Општој болници Ћуприја, истиче да је од увођења кор биопсије дојке урађена код осам пацијенткиња, а значајно је напоменути да није забележена ниједна компликација током овог минимално инвазивног поступка.

Ради се о ултразвучно вођеној биопсији дојке, која омогућава прецизно узимање узорака из сумњивих промена у дојци детектованих ултразвуком или мамографом. Ова минимално инвазивна процедура омогућава пацијенткињама да након захвата одмах напусте болницу. Биоптер се користи за узимање неколико узорака ткива из сумњиве промене, пружајући валидан материјал за даљу хистопатолошку дијагностику.

До сада су пацијенткиње које су захтевале ову дијагностичку процедуру биле упућиване у веће клиничке центре. Међутим, увођењем кор биопсије, комплетиран је дијагностички спектар за откривање тумора дојке, а пацијенткиње из Ћуприје сада могу са свом потребном документацијом директно на конзилијум у неки од Клиничких центара.

Служба радиологије Опште болнице Ћуприја, која се поноси опремом и стручним кадром, планира даље унапређење дијагностичких капацитета. У најскорије време, очекује се опремање службе и магнетном резонанцом, чиме ће постати једна од најопремљенијих служби овог типа у Поморављу.

Ова иновација у дијагностици има посебан значај с обзиром на свеприсутни пораст случајева карцинома дојке широм света. Рано откривање овог облика карцинома од изузетне је важности, јер правовремена интервенција омогућава ефикасније лечење и повећава шансе за потпуно излечење. Редовни превентивни прегледи, укључујући ултразвук дојки, мамографију и евентуално кор биопсију, постају кључни фактори у борби против ове озбиљне болести.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *