Градови СрбијеЕко свестЗдрављеНовости

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ СВИЛАЈНЦА И ОКОЛИНЕ

Због временских услова, као што су висока влажост ваздуха и високе температуре, који погодују ширењу комараца, Општина Свилајнац у сарадњи са месним заједницама обавља ванредни третман прскања комараца са земље.

У петак 14. јула 2023. године у периоду од 19 до 23 часова обавиће се прскање комараца са земље у месним заједницама: Свилајнац, Кушиљево и Дубље. У суботу 15. јула 2023. године у периоду од 5 до 9 часова обавиће се прскање у месним заједницама: Војска, Мачевац, Црквенац, Гложане, Бресје, Грабовац и Врлане, а у периоду од 19 до 23 часова месне заједнице: Тропоње, Суботица, Роанда, Купиновац, Седларе, Роћевац, Ђуринац. .

Третираће се препаратом намењеним сузбијању одраслих облика комараца на отвореном простору, који се сматра безбедним по животну средину Међутим, ради сваке сигурности, у парковима, на зеленим површинама, приобаљу реке Ресаве, зеленим површинама касарне, на гробљу и широј зони града, придржавати се мера предострожности, односно не излагати се приликом апликације препарата, док на критичним локацијама пчелари требају да предузму заштиту својих пчела или следеће мере:

– ноћ пре третмана пчеле треба затворити,

– вентусе на кошницама оставити отворене,

– испод поклопне даске у хранилице сипати чисту пијаћу воду,

– полетиште сузити решетком да би се спречило излетање пчела,

– ако су изузетно високе врућине кошнице хладити водом,

– ујутро након третмана полетне даске опрати чистом водом.

У случају неповољних временских прилика доћи ће до померања термина акције, о чему ће грађанство и удружења пчелара бити благовремено обавештени.

Овај текст је подржан од стране Општине Свилајанац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *