Градови СрбијеНовостиСело

Одржан 12. Фото сафари у Забреги

Време је послужило уметничке фотографе који су дошли у идилични амбијент села Забрега, код Параћина, да учествују у јединственом фото-сафарију под називом „Света гора Црничка“.

У традиционалној манифестацији било је највише учесника до сада, а фотографи су дошли из Куманова, Ниша, Ријеке, Крагујевца и Параћина. Пред камерама двадесетак уметника нашао се отприлике исти број модела – прелепих забрешких девојака у народним ношњама, расположених за „сликање“ на платоу кањона Црнице.

Пред објективима су се нашли и чланови Удружења за очување старих заната и вештина – „Бели орлови“ из Београда, у костимима у којима су учествовали на снимању филма о цару Душану.

Учешће витезова из „Белих орлова“ унело је промену у овогодишње издање фото-сафарија“. То је било потребно освежење, јер је у питању 12. манифестација и учесници су већ доста тога исфотографисали, тако да смо сад имали нове моделе – каже Бојан Петровић из Фото-групе „Арт тим“, организатор „Свете горе Црничке“ у сарадњи са забрешким Друштвом за неговање традиције, уметност и културу „Петрус“.

Како објашњава Владан Вучковић из „Петруса“, учесници мењају локације које ће се наћи пред њиховим камерама сваке године, тако да се мотиви не понављају, док су девојке и витезови унели додатно освежење.

Неке од фотографија настале на претходним забрешким колонијама награђиване су на светским изложбама, а уједно, манифестација је била и добра прилика за едукацију младих заљубљеника у фотографију.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *