Новости

Општина Параћин: Производи Српске фабрике стакла већ код домаћих купаца

Након што је 7. маја 2024. године у Српској фабрици стакла у Параћину пуштена прва пробна производња амбалажног стакла из нове пећи, домаћи српски купци су већ примили прве наручене производе. Оптимални производни капацитет пећи је 270 тона дневно, а тренутно се на три производне линије производи приближно 350 палета дневно. Испоруке су почеле, што је важно за постепено успостављање сопственог снабдевања, будући да српско тржиште скоро у потпуности зависи од увоза стаклене амбалаже. У будућим месецима, производни капацитети ће се додатно повећати захваљујући аутоматизацији.

Након што је међународна стакларска група Ваидер преузела СФС Параћин крајем 2022. године, производња је обустављена због дотрајалости старих пећи. Санациони радови трајали су годину и по дана, уз спровођење стратешких инвестиција вредних 50 милиона евра за модернизацију производње, подржаних од стране Владе Републике Србије. По успешном завршетку првог инвестиционог циклуса почетком маја ове године, у СФС-у Параћин је успешно кренула прва пробна производња амбалажног стакла из нове пећи. „Увели смо нове технологије, које су сарадници брзо усвојили. Ради се о суштински напреднијим технологијама и процесима од оних који су постојали у СФС-у Параћин деценијама уназад,” рекао је генерални директор СФС-а Параћин и Ваидер групе, маг. Петер Час.

Производне машине АИС, које стаклену масу претварају у флашу, најмодерније су машине те врсте на свету и омогућавају производњу преко 300 флаша сваког минута. Могу да производе широк асортиман стаклене амбалаже – од флашица од 10 мл до великих тегли и флаша од 2,5 литара. Фабрика СФС Параћин може дневно да рециклира 200 тона стакла, при чему већина сировина долази из Србије. „У свакој смени ради око 120 сарадника, а дневно се отпреми 13 камиона – приближно 350 палета производа, при чему свака палета у просеку тежи 700 килограма. Желимо да успоставимо СФС Параћин као кључног произвођача амбалажног стакла у Србији и Југоисточној Европи те да не само оживимо српску индустрију стакла, већ да од ње направимо извозног шампиона,” нагласио је маг. Час.

Ваидер група се обавезала на развој локалног окружења, уз обимне инвестиције и нова радна места. Маг. Час је додатно истакао, „да је данас јасно да ми обећања држимо и испуњавамо. Изузетно смо захвални за значајну подршку инвестицији од стране српске владе и Развојне агенције Србије.”

Циљ Ваидер групе је да постане једна од водећих европских група у области висококвалитетне стаклене амбалаже и да клијентима обезбеди врхунске производе, услуге и подршку. Група остаје посвећена остваривању најављених инвестиција како у запослене у СФС-у Параћин тако и у развој саме производње и других процеса, чиме ће даље допринети оживљавању индустрије стакла како у Параћину, тако и у целој Србији.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *