Градови СрбијеНовости

Параћин: Богатији за 656 беба

Према подацима из Матичне службе општине Параћин за прошлу и почетак ове године, има разлога за оптимизам кад је о броју новорођених беба реч. Бранкица Златојевић, матичарка, каже да је прошле године у књигу рођених уписано 656 беба, што је значајан пораст у односу на 2021. годину – када је светло дана угледало 589 новорођенчади.

У епидемијској 2020. рођене су 482 бебе, а у години пре ње само 370, што показује континуиран и врло озбиљан пораст наталитета. Поређења ради, од почетка ове године закључно са 17. априлом, Параћин је богатији за још 186 најмлађих становника.

Порастао је и број склопљених бракова, па је троје параћинских матичара лане имало доста више посла него пре.

Убедљиво највећи број заказаних венчања имамо за мај, а „ударни“ месеци су још јул, август и септембар. Од почетка године венчали смо педесетак парова, али сезона удаје и женидби тек предстоји – каже Златојевићева. Додаје да је прошле године матична служба евидентирала 325 склопљених бракова, а 2021. венчања је било 313.

Кад је о преминулима реч, у матичној служби наглашавају да је број у опадању у односу на претходне две године. Најцрња је била 2021. година ковида, када је у књигу умрлих уписано више од хиљаду Параћинаца. Прошле године та бројка вратила се на уобичајену годишњу цифру од око 800 преминулих.

Foto: Z. Rašić

Овај текст је подржан од стране Општине Параћин

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *