Градови СрбијеНовости

Параћин домаћин Првенства Србије у Го-у: Стратешка игра са 4.000 година традиције окупила ентузијасте

Првенство Србије у игри Го, која је настала пре 4.000 година у Кини, окупља најбоље играче ове дисциплине у параћинској Машинско-електротехничкој школи. Одржава се појединачно Првенство Србије у овој стратешкој игри, а међу такмичарима се налази и петоро Параћинаца.

Један од такмичара, Александар Влајковић, ученик 3. године МЕШ-а, изнео је своје виђење игре Го и упоредио је са шахом, наглашавајући разлике и сличности. Го је стратешко комбинаторна игра која се игра на табли с 19×19 линија, а циљ је освојити територију и заробити противничке каменове.

Александар истиче да је Го користан и да се користи у анализи менталитета личности, те да има везе с вештачком интелигенцијом. Првенство Србије у игри Го организује Го савез Србије, који има за циљ развијање и промовисање Го-а на територији Србије.

Го има дугу традицију, настао је пре 4.000 година, а први записи одиграних партија потичу из првог века пре нове ере. Конфучије га је препоручивао за вежбање интелигенције, а данас је званично признат спорт у Србији.

Ово првенство доприноси популаризацији Го-а у Србији и окупља ентузијасте ове древне игре у Параћину.

Овај текст је подржан од стране Општине Параћин

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *