Градови СрбијеНовости

Параћинска Технолошка школа освојила друго место на Националном такмичењу ученичких компанија

Група коју чине ученици III/1 одељења Технолошке школе из Параћина – са својим „Блумфиксом“ је освојила  друго место на управо завршеном Националном такмичењу ученичких компанија Србије, одржаном у Београду.

За развој производа који биљке штити од штетног сунчевог зрачења освојили су високе оцене жирија, а менторка Шумадинка Миленковић, иначе разредни старешина поменутог одељења будућих фармацеутских техничара, каже да су у овом такмичењу учествовале ученичке компаније из читаве Србије, које су већ побеђивале на регионалним такмичењима.

– Наш Ђорђе Мошоринац бави се истраживањем и пре две године је освојио прво место на Републичкој смотри истраживачких радова ученика средњих школа. Открио је како заштитити биљке од штетног УВ зрачења, па смо сви заједно наставили тим трагом и ђаци су успели да направе препарат који орхидејама и јапанским љубичицама, на пример, омогућава да опстану и на сунцу, које иначе тешко подносе. За сада је овај производ намењен само собном биљу, али већ припремамо рецептуру и за примену у стакленицима и пластеницима, односно у цвећарству – каже менторка Миленковић.

Foto: Prinscreen Facebook

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *