Градови СрбијеНовости

Пливање за Часни крст у Деспотовцу: Традиционални догађај поред Манастира Манасије

Деспотовац ће и ове године бити домаћин традиционалног догађаја „Пливање за Часни крст“, који ће се одржати 19. јануара 2024. код Манастира Манасије. Овај свечани догађај окупља вернике из Деспотовца и околних места у духу прославе Богојављења.

Ево програма догађаја:

09:00 – Литургија: Свечана литургија ће се одржати у Манастиру Манасија, пружајући учесницима прилику да започну дан молитвом и духовним окупљањем.

10:30 – Литија: Након литургије, планирана је литија, процесија верника која ће пролазити кроз околину Манастира Манасија у знак прославе вере.

11:00 – Пливање: Централни део догађаја је пливање за Часни крст, које ће се одржати као симболичан чин добијања благослова и заштите од стране Светог Духа. Место пливања ће додатно ојачати дух овог ритуала.

Свечана додела захвалница: По завршетку пливања, одржаће се свечана додела захвалница заслужним појединцима и организаторима догађаја, а Манастир Манасија ће бити централно место ове церемоније.

Организатори овог догађаја су Никола Обрадовић, Лазар Брандушановић, Милутин Обрадовић и Кристијан Боровић. За све додатне информације и пријаве, заинтересовани се могу обратити организаторима на следеће бројеве телефона: Лазар (065 88 88 162), Никола (062 812 77 97), као и путем Вибера на број +436607943749.

Пливање за Часни крст у Деспотовцу представља аутентичан верски обичај који окупља заједницу у духу заједништва и духовности. Овај догађај има и посебан значај за вернике који желе да изразе своју веру кроз учешће у традиционалном пливању за Часни крст.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *