Градови СрбијеНовости

Поморавски Франкфурт – Свилајнац

Поморавски Франкфурт – Свилајнац, израста као један од кључних центара економског развоја у централној Србији. Ова локална заједница постаје све препознатљивија по свом брзом развоју и атрактивности за улагања, што је резултат бројних фактора који су се поклопили у њену корист.

Један од кључних елемената тог развоја је Слободна зона „Свилајнац“, која се протеже на површини од 57 хектара. Ова зона представља магнет за инвеститоре, са две индустријске зоне у којима већ послује 15 привредних субјеката. Инфраструктурно опремљено земљиште, уз могућност запошљавања квалификоване радне снаге, чини овај простор изузетно атрактивним за пословање.

Важан део ове приче је и прилагођавање образовног система потребама привреде. Увођење дуалног образовања у средње школе омогућава ученицима да стекну практично искуство кроз рад у компанијама унутар слободне зоне. Ово је кључно за обуку будуће радне снаге и осигуравање да привреда има приступ добро обученим кадровима.

Један од најзначајнијих долазака у Свилајнац је инвестиција турске компаније Доку Сан аутомотив. Одлука о делимичном премештању производње у Свилајнац показује поверење у економски потенцијал овог подручја. Очекује се да ће нова фабрика, која се гради уз подршку Министарства привреде, допринети стварању нових радних места и подстаћи даљи економски раст.

Предности Свилајнца као пословног центра нису само економске природе. Географски положај, усмерен ка Немачкој као кључном тржишту, чини га изузетно привлачним за компаније које се баве извозом. Осим тога, присуство слободне зоне олакшава увоз сировина и извоз готових производа, што додатно подстиче привредни развој.

Планови за будућност су амбициозни. Изградња треће индустријске зоне је у плану, што ће додатно проширити капацитете за нове инвеститоре. Циљ локалних власти је да Свилајнац постане лидер у региону, привлачећи инвеститоре из Немачке, Турске, Швајцарске и других земаља.

У целини, развој Свилајнца као економског центра сведочи о успеху локалне самоуправе у стварању подстицајног пословног окружења и привлачењу страних и домаћих инвестиција. Овај град постаје пример како добро планирана инфраструктура, образовање усмерено ка потребама привреде и подршка државе могу заједно допринети економском просперитету једне заједнице.

Фото: РИНА

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *