Градови СрбијеНовости

Према броју ђака од прошле школске године ОСНОВНА школа „Бошко Ђуричић“ у Јагодини прва је у Поморавском округу

Према броју ђака од прошле школске године ОСНОВНА школа „Бошко Ђуричић“ у Јагодини прва је у Поморавском округу показују подаци Школске управе Јагодина – Министарство просвете Републике Србије.

Иако у целој Србији постоји проблем с наталитетом, па је све мање ђака, ова школа не само да је задржала број ђака, већ је уписала 25 више него прошле школске године.

Колико је повећана заинтересованост за упис у ову школу, најбоље говори податак да је пре 10 до 15 година била на 15. месту у Поморављу. Похађа је 985 ученика, од којих 935 у матичној школи, а 50 у издвојеном одељењу у Винорачи и Деоници. У школи је запослено 85 радника, а наставни кадар чини њих 70.

Да смо имали простора, уписали бисмо више од 1.000 ученика. Нажалост, приликом уписа, морали смо да лимитирамо број ђака. Листе чекања правили смо још у фебруару, а предност приликом уписа имали су ђаци са бољим успехом, они који су се преселили или доселили у овај део града – каже директор ОШ „Бошко Ђуричић“ Зоран Марковић.

Он сматра да родитељи све више поклањају поверење овој школи зато што је она пуно радила на неговању професионалног односа наставника према родитељима. Да би школа била успешна, безбедна и да би остваривала циљеве због којих и постоји, трогуао наставник – родитељ – ученик мора да функционише. С друге стране, школа препознаје обавезу да оправда то поверење и да из године у годину ради све боље.

Обученост наставника да користе савремена наставна средства, нашим ђацима обезбеђује квалитетно образовање. Током пандемије они су готово уживо имали часове, као да су били у школи. Због тога су на завршном испиту прошле године били изнад републичког просека у већини предмета, показала је анализа Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања. Можемо да се похвалимо и да у средњој школи већина наших ђака побољша успех, што значи да су имали добру базу за надоградњу. Најважније је, ипак, да из наше школе излазе добри, културни и васпитани људи, пуни поштовања према родитељима и наставницима – закључује Марковић.

PHOTO: FREEPIK

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *