Градови СрбијеНовости

Развојем ка будућности – Ћићевац

У општини Ћићевац радови још увек трају, будући да је година за нас била изузетно радна. У 2022. конкурисали смо са 12 пројеката према ресорним министарствима и свих 12 нам је одобрено, тако да су поједини пројекти и даље у току. По природи сам таква да Вам не могу рећи да сам у потпуности задовољна оним што је урађено, увек може више, али сам задовољна напором и радом који је уложио мој тим у изради и реализацији свих тих пројеката.

Које су инвестиције до сада реализоване и у шта се највише улагало?

Реконструкција улице Николе Тесле у Ћићевцу (24милиона, Министарство пољопривреде); Изградња секундарне водоводне мреже у индустријској зони Појате, (30 милилона, Министарство привреде); изградња и опремање дечијег игралишта у Плочнику (3,7милиона, Министарство омладине и спорта); Јединствено управно место (7,5 милиона, Министарство државне управе и локалне самоуправе); Реконструкција зграде будућег Завичајног музеја (6,8 милиона, Министарство културе); Енергетска санација приватних кућа и станова (3 милиона, Министарство рударства и енергетике); Реконструкција спортске хале Сталаћ (6,9 милиона, Министарство омладине и спорта); Реконструкција мултифункционалног игралишта у Ћићевцу (12 милиона, УНОПС-ЕУ ПРО плус); Оснивање музичког фестивала на Кули Тодора од Сталаћа (2 милиона, Министарство туризма); Унапређење здравствене заштите становништва руралног дела општине (3,3 милиона, ЕУ ПРО плус) и још много мањих пројеката.

Пројекције буџета за наредну годину?

Предлог буџета је направљен. Буџет је за наредну, 2023. годину планиран у складу са дешавањима на глобалном нивоу, са ситуацоијом у нашој земљи и свим мерама штедње које морамо узети у обзир. Пројектован је на 380 милиона динара, а обухватио је све оно што смо планирали да урадимо у наредној години. Ми никада нисмо могли да радимо неке капиталне инвестиције без помоћи републике, па тако и у 2023. рачунамо на ту помоћ.

Да ли се ради на привлачењу инвеститора и који су потенцијали општине у овом тренутку?

Највећи наш задатак је одржати и помоћи привредницима да у тренутку светске кризе, у овако малој општини, очувају своја тржишта, производњу и број радника. Ми имамо изузетну сарадњу са свим привредним субјектима који послују на нашој територији, што нам је јако важно. Такође се трудимо да привучемо све заинтересоване да отворе своје радње и запосле неке нове људе. Тренутно је наш највећи потенцијал нова индустријска зона која ће нам остати након изградње Моравског коридора. Такође, неки нов простор за инвестиције видимо у области туризма, будући да имамо веома добар потенцијал узимајући положај наше општине.

Изградња Моравског коридора, првог дигиталног ауто-пута у Србији, једна је од најзначајнијих инвестиција за нашу земљу, а и Расински округ. Који ће бити бенефити изградње Моравског коридора, за општину Ћићевац?

Више је ствари које ће допринети убрзаном развоју Општине Ћићевац. Најпре добијамо саобраћајницу која је у техничком смислу најсавременија, која ће нас повезати са градовима и општинама на самој траси Моравског коридора, као и са остатком наше земље. Након тога, за нас је од великог значаја будућа индустријска зона, која ће бити на терену сада постојеће бетонске базе, а предвиђена је за општину Ћићевац и општину Варварин. Тренутно је велики број радника и фирми упошљен на изградњи коридора.

На који начин и којим мерама локална самоуправа подстиче и помаже пољопривредне произвођаче?

Најпре смо испалтили сва заостала дуговања која смо наследили према пољоприврдницима, а уназад 2 године смо повећали субвенције са 3 на 6 милиона динара, које спроводимо кроз три јавна позива. За ову годину смо већ све спровели и исплатили нашим пољопривредницима. Посебна мера се спроводи за пчеларе јер их је заиста пуно на нашој територији и имамо скоро 1,2 кошнице по становнику.

Каква је политика подршке повећању наталитета?

Мере популационе политике у нашој општини се спроводе кроз једнократну надокнаду за сваку новорођену бебу, у висини од 20.000 динара, коју смо у овој години повећали са 10.000 на 20.000 дин. Свака незапослена породиља прима по 10.000 динара. Месечно, до навршених годину дана детета. Свако треће и наредно дете похађа вртић без надокнаде, а свако друго дете са субвенцијом од 50%, ужину за свако треће и наредно дете у основној школи субвенционишемо 100%. Ове године смо свим првацима доделили бесплатне уџбенике

Шта локална самоуправа чини да задржи младе да остану да живе и раде у својој средини?

Свим младим брачним паровима, венчаним у току године поклањамо поклон честитку у висини од 7.000 динара. Стипендирамо све студенте са просеком изнад 8. Ове године смо увели стипендије за спортисте и младе таленте, по први пут у нашој општини. Улажемо у инфраструктуру, како у реконструкцију постојеће, тако и у изградњу нових садржаја који чине живот квалитетнијим и комфорнијим. Само ове године, изградили смо и реконструисали 13 нових улица и два спортска терена. Уводимо мноштво нових културних дешавања кроз све институције које се баве овим сегментом, музички фестивал на Кули Тодора од Сталаћа, позориште, спорт. Нешто што сматрамо најважинијим је присуство младих на свим нивоима одлучивања и водећим позицијама у општини и ЈП.

Који ће бити приоритети локалног руководства за наредну годину?

Изградња новог вртића, почетак изградње канализационе мреже са Постројењем за пречишћавање отпадних вода, улагање у здравствену заштиту становништва, наставак пројектовања и изградње секундарне водоводне мреже, уређење трга Младих и још много тога.

Извор: Победа

Општина Ћићевац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

FREEPIK

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *