Градови СрбијеДомаћи производиНовостиТуризам

Репортажа са 53. сабора „Прођох Левач- прођох Шумадију“

Све Левчане и остале љубитеље саборовања данас је ипак послужило лепо време, те је програм одржан по плану. У порти манастира Каленић традиционално је одржана свечана и литургија након чега је уследио долазак културно уметничких друштава.

У преподневним часовима одржана је манифестација „Златне руке Левча“ где су се такмичили најбољи здравичари, где је организована изложба старих заната и домаће радиности и дегустација старих јела које су припреиле жене из левачких и гостујућих удружења .
Титулу најбољег здравичара понео је Димитрије Јовановић – уједно и најмлађи здравичар, док је друго место освојио Ђорђе Огњановић а треће Бојан Милкић.
За НАЈЛЕПШЕ ДВОРИШТЕ награду је добила Виолета Стевић,
НАЈЛЕПШЕ ЕТНО ДВОРИШТЕ – Драган Обрадовић,
НАЈЛЕПШЕ ПАРК ДВОРИШТЕ имала је Виолета Јовановић,
Док је награду за НАЈЛЕПШИ ДЕТАЉ у дворишту добила Милостија Јовановић.
На такмичењу на великој сцени наступила су бројна културно уметничка друштва, традиционално изабрана је најдужа плетеница и најлепша саборица.

Општина Рековац више од пола века слави сабор трубача а посебно је важна чињеница да сваке године ова манифестација окупи огроман број младих људи који настављају да чувају српску традицију и преносе је са колена на колено.

Овај текст подржан је од стране Општине Рековац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *