Градови СрбијеНовости

Рурално удружење жена у Рековцу пружа подршку деци са посебним потребама

Рурално удружење жена – Руж, основано 2020. године у селу Секурич, активно је у пружању подршке најосетљивијим групама становништва, укључујући жене, особе са инвалидитетом, старије и социјално угрожене. Са циљем одговора на локалне потребе, удружење је фокусирано на области здравства и социјалне заштите.

У претходном периоду, РУЖ је био партнер у истраживачком пројекту „Доступност услуга социјалне заштите и материјалне подршке женама на територији општине Рековац“. Главни налази истраживања указују на демографско урушавање, усамљеност и занемареност становништва у руралним подручјима, уз недостатак развијених услуга социјалне заштите.

Сада се Рурално удружење жена припрема за лиценцирање као пружалац услуга социјалне заштите, са посебним фокусом на подршку деци са посебним потребама. У општини Рековац евидентирано је 27 такве деце, већини од којих је потребна подршка.

Као део пројекта „Залагање за успостављање сервиса и услуга у области социјалне заштите у општини Рековац“, РУЖ је креирао веб сајт који пружа информације о постојећим услугама и прихвата предлоге за унапређење.

Даље, планира се организација састанака са представницима институција, доносиоцима одлука и грађанима општине Рековац ради формирања активне радне групе за деловање у области социјалне заштите.

Ова иницијатива део је пројекта „ЕУ Ресурс центар за цивилно друштво у Србији“, који спроводи Београдска отворена школа у сарадњи са партнерима из цивилног друштва и подршком Европске уније. Пројекат ће трајати од 2023. до 2026. године.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *