Градови СрбијеНовостиПољопривредаСелоТуризам

СНС чајанка у Ражњу: Дружење и разговор о изазовима и подстицајима за жене са Државном Секретарком Иваном Поповић

У оквиру свеобухватне кампање „Србија не сме да стане“, вечерас је Ражањ био домаћин посете високе званичнице – члана Председништва СНС-а и државне секретарке у Министарству пољопривреде, водопривреде и шумарства, Иване Поповић. Током неформалног дружења под називом „СНС Чајанка“, Поповић је имала прилику да се упозна са радом и ангажовањем жена из Ражња и околине.

У опуштеном разговору, присутне даме су поделиле своје свакодневне изазове како у професионалном, тако и у политичком контексту, пружајући увид у разнолике перспективе и искуства. Посета је имала за циљ да се чују гласови жена, да се разговара о ситницама с којима се суочавају како у домаћинству, тако и на радном месту, као и у области пољопривреде.

Тим поводом, државна секретарка Ивана Поповић поделила своје утиске и ставове, у изјави за портал „Србија у срцу“

Како оцењујете атмосферу и разговор са дамама током „Чајанке“, која питања и теме су доминирале у разговору?

„Драго ми је што сам данас имала прилике да разговарам са дамама у Ражњу -заиста смо покриле широк спектар тема.- што су ми у отвореном разговору предочиле, све изазове с којима се суочавају, који нису мали. То је нешто што имамо на нивоу целе наше земље, посебно у руралним срединама и местима где се број становника смањује од пописа до пописа. Ово су управо места где морамо интензивно радити и налазити начине да подстакнемо људе да остану у својим срединама, доводимо нове инвеститоре и на сваки могући начин ојачамо локалне јединице. То је нешто на чему радимо и иначе председник Александар Вучић, инсистира на децентрализацији и једнаком развоју свих делова наше земље, без обзира на величину општина.

Разговарали смо и о питањима пољопривреде и схватили смо да је информација кључна. Доступност релевантних података испред Владе Републике Србије, када су у питању пројекти, субвенције и конкурси, изузетно је битна. Због тога ћемо се трудити да у наредном периоду барем у неколико наврата у току године пошаљемо наше представнике пољопривредне саветодавне службе који могу информисати пољопривреднике о актуелностима.

Разговарала сам и са другим дамама које су усмерене ка предузетништву. Истакла бих сајт који је оформила влада републике Србије Portal preduzetništva (preduzetnistvo.gov.rs) , који пружа ажурне информације и може бити од велике користи грађанима.“ изјавила је Поповић.

Које мере Министарство предузима када је у питању подршка женама власницама пољопривредних газдинстава?

„Трудимо се да истакнемо и подржимо жене да се баве пољопривредом. Сви наши јавни позиви имали су додатно бодовање уколико је власник газдинства жена или млади. Било је анегдота на скуповима на тему пољопривреде где су обично већином присутни мушкарци, где су се имали констатације да је женама доступније да купе неку пољопривредну машину а они су ти који превасходно обављају послове везане за пољопривреду, а ја се онда нашалим са њима и кажем како би једна жена икада на своје име имала трактор ако не са једном оваквом мером која уједно и подстиче већи проценат власништва над пољопривредним газдинствима пољопривредном земљом и машинама када су у питању жене. Многи су преписивали газдинства на ћерке или жене управо због тога чим о доприносима економском оснаживање жена уједно.

Буџет намењен пољопривреди ове године је достигао рекордан износ, а за 2024. планирамо издвајање од 119 милијарди динара које ће бити усмерене ка нашим пољопривредницима. Трудићемо се да кроз разне мере изађемо у сусрет пољопривредницима. Ове године смо повећали субвенције по хектару и по грлу стоке. У наредном периоду, планирамо радити још више, посебно имајући у виду да смо у 2023. години започели са радом нашег кабинета и дигитализације, уласка у Е аграр. Сада имамо свеж почетак, а цела ова подршка ће бити усмерена ка нашим пољопривредницима.“ -истакла је секретарка пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Имате ли неку поруку за крај разговора

Сматрам да сада није време за експериментисање. Поновићу речи председника да држава није играчка и да избори нису игра. Позивам све грађане да изађу у што већем броју 17. децембра и подрже нашу листу „Александар Вучић – Србија не сме да стане“. У наредном периоду ћемо се трудити и радити на томе да свака општина, укључујући и општину Ражањ, оствари једнак раст, развој и континуитет напретка. – изјавила је Поповић.

Овај текст је подржан од стране Општине Ражањ

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *