Градови СрбијеНовости

Србија успоставила напредак у квалитету живота младих

Србија се истакла у побољшању квалитета живота младих према Индексу напретка младих за 2023. годину, представљеном у Бриселу. Током периода од 2011. до 2022. године, Србија је напредовала са 47. на 42. место, са укупним поенима од 79,91 од 100, што указује на значајан напредак.

Ови резултати одражавају посвећеност Владе Републике Србије у пружању бољих прилика за младе и олакшавању транзиције из образовног система у свет рада. Кључне иницијативе које су допринеле овом успеху укључују потврђивање Декларације Западног Балкана о одрживој интеграцији младих на тржиште рада, усвајање Националне стратегије за младе до 2030. године и Акционог плана за њено спровођење са буџетом од 3 милијарде динара.

Осим тога, Србија је припремила Закон о волонтирању, који промовише волонтаризам као заједничку вредност друштва, и започела успостављање омладинских центара широм земље како би младима пружила интегрисане услуге.

Закон о радним праксама такође ће бити уведен у правни систем, са циљем побољшања индикатора тржишта рада за младе и смањења стопе НЕЕТ. Програм „Моја прва плата“ подржао је транзицију младих из образовног система у свет рада, а значајно је смањен и ниво незапослености младих.

Србија континуирано подржава младе генерације кроз различите иницијативе и програме, са циљем унапређења њиховог образовања, запошљавања и самосталности. Млади су кључна снага развоја друштва, а Влада Републике Србије остаје посвећена пружању подршке њиховом напретку и стварању услова за квалитетан живот.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *