Градови СрбијеДомаћи производиНовости

Свечано обележавање Св. Трифуна у Ражњу

У среду, 14. фебруара 2024. године, Ражањ је био домаћин свечаног обележавања празника Св. мученика Трифуна. Ова традиционална манифестација, посвећена заштити и благослову винограда, организована је уз подршку винарије „Александар Тодоровић“ из Липовца, Удружења воћара и виноградара „Ражањ“ из Ражња, као и Удружења Произвођача воћа „Пардик“ из Пардика.

Догађај је отпочео резањем славског колача у храму Светог пророка Илије у Ражњу, где је господин Зоран Тодоровић из Липовца предао колач Славиши Гагићу из Мадјера. Након тога, уследило је молитвено благосиљање винограда и симболично орезивање винове лозе у атару села Мадјере. Ово симболично гестикулирање има за циљ да донесе плодност у наредној години и осигура обилан род, те да виногради дају што више и квалитетније грожђе.

Догађају су присуствовали и подржали представници локалне самоуправе, чланови Удружења, као и запослени у Туристичкој организацији општине Ражањ. Њихова присутност допринела је свечаном обележавању овог празника и нагласила важност традиције и заједничког рада на очувању културног наслеђа и виноградарске баштине.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *