Градови СрбијеЗдрављеНовости

Свети Врачи – Слава лекара у Србији: Свети Козма и Дамјан, заштитници здравствене професије

Данас, лекари широм Србије прослављају своју славу посвећену Светим Врачима – Козми и Дамјану. Ова светитељска браћа сматрају се заштитницима лекарске професије, а њихова слава обележава се сваке године, увек 14. новембра.

Свети Козма и Дамјан, у представама на иконама и фрескама, обучени су у средњевековну одежду, а често су приказивани са ковчежићима у којима су носили лекове. Једна од најпознатијих фресака која их приказује налази се у Пећкој патријаршији изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Овај празник, познат и као Дан Светих Врача, значајан је не само за лекаре већ и за многе здравствене установе које данас прослављају своју славу. У црквеном календару, Свети Врачи обележени су црним словом, указујући на посебан значај овог дана у православној традицији.

Током овог свечаног дана, лекари се окупљају да обележе славу, делећи радост и благослове са својим колегама. Слава Светих Врача постала је неизоставан део календара медицинског особља широм Србије, симболизујући преданост и хуманост у области здравства.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *