Градови СрбијеНовости

Свилајнац: ,,Бејби-бум“ ево како маме објашњавају

Место јесте мало, али веома добро за младе парове који долазе и из других средина.

У општини Свилајнац у прошлој години рођено је 10 одсто више беба него годину дана раније. Посебно се истиче село Седларе где је рођено 11 беба, што је вишегодишњи рекорд. Добра популациона политика, нова радна места за младе и значајна финансијска подршка, кључ су за својеврсни беби-бум у Свилајнцу. Место јесте мало, али веома добро за младе парове који долазе и из других средина,

Анђелка из Седлара, надомак Свилајнца, има непуних пет месеци. Једна је од 155 беба рођених у општини Свилајнац 2022. За општину те величине број је изузетан и убедљиво највећи у протеклих пет година.

„Аница Никодијевић из Седлара каже да је беба мирна, једино што је муче зуби. „Примамо сваки месец за њу паре, стварно значи“, рекла је мајка.

Анђелија је на свет дошла у поступку вантелесне оплодње и то управо у покушају који је финансирала општина. Свилајнац помаже парове који више немају право на бесплатан државни програм и за те намене из буџета се сваке године издваја два и по милиона динара.

Просечна цена може бити у износу од 5.000 до 6.000 евра, некад то буде и знатно мање, али општина финансира са износом од 500.000 где сте ви буквало за цео поступак у већини случајева покривени финансијама“, рекла је Виолета Радосављевић.

И пре рођења бебе, као и одмах после, млади родитељи имају помоћ свилајначког Центра за бригу о породици. Сви програми су бесплатни.

„Наша локална самоуправа за свако прво и друго рођено дете даје по 30.000 динара, а 40.000 за треће дете. Нама је драго да смо ми као Центар за бригу о породици увек ту за све наше суграђане“, каже Ирена Милошевић, директорка Центра за бригу о породици.

За непуне две године у Свилајнцу је реализовано седам углавном страних инвестиција, а нова радна места кључна су за популациону политику на локалу. Сви вртићи, школе и комунална инфраструктура су на европском нивоу.

„Млади људи дођу до радног места, створе породицу и онда дође и до потомства. Ја мислим да је кључ у овим резултатима то што смо створили услове да се млади људи врате са својих студија да овде остану“, каже Предраг Милановић, председник општине Свилајнац.

И још један леп гест општине. Новогодишње и божићне пакетиће већ другу годину заредом без изузетка добијају сва деца на територији општине старости до 10 година.

Општина Свилајнац учествовала је у суфинансирању овог програма „Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства“.

Овај текст је подржан од стране Општине Свилајнац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *