Градови СрбијеНовости

У току међународна акција контроле саобраћаја: Фокус на сигурносном појасу и превожењу деце

У току је међународна акција контроле учесника у саобраћају коју спроводи саобраћајна полиција Министарства унутрашњих послова од 11. до 17. марта. Акција ће се фокусирати на контролу коришћења сигурносног појаса током вожње и начина превожења деце у возилима.

Ова међународна акција, која се истовремено спроводи у 30 европских земаља чланица организације „ROADPOL“ (мрежа саобраћајних полиција Европе), има за циљ предузимање мера према лицима која не користе сигурносне појасеве током вожње у моторним возилима, као и према онима који не придржавају прописане начине превожења деце.

Према новим истраживањима Агенције за безбедност саобраћаја, у Србији је проценат коришћења појаса на предњим седиштима возила око 85%, док је на задњим седиштима тај проценат свега 17%. Такође, свега 60% родитеља придржава се прописаних начина превожења деце у возилима.

У протеклој 2023. години, више од 100 возача и путника у путничким возилима је страдало јер нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. Такође, због непоштовања обавезе коришћења појаса, санкционисано је више од 172.000 учесника у саобраћају, док је због непрописног превожења деце санкционисано 4.200 учесника.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *