Градови СрбијеДомаћи производиЗдрављеСело

У Витанцу код Деспотовца потврђена заразна болест АФРИЧКА КУГА код свиња

Управи за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водоприведе у уторак, 22. августа, ветеринарска инспекција Поморавског округа пријавила је да је на једном газдинству у селу Витанце, општина Деспотовац, потврђена заразна болест афричка куга свиња код домаћих свиња.

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде реаговала је на ову појаву афричке куге доношењем решења, које подразумева да се подручје у полупречнику од најмање три километра од жаришта заразе у насељеном месту Витанце прогласи зараженим подручјем од заразне болести афричке куге свиња. Ово подручје обухвата насељена места Витанце, Деспотовац и Војник.
Решењем се подручје полупречника најмање десет километара од жаришта проглашава угроженим од заразне болести афричке куге свиња.

На том подручју налазе се следећа насељена места деспотовачке општине: Грабовица, Плажане, Милива, Поповњак, Двориште, Буковац, Медвеђа, Велики Поповић, Брестово, Богава, Балајнац, Трућевац, Бељајка, Ресавица (село), као и ћупријска села Исаково и Вирине и Дражмировац код Јагодине.

На угроженом подручју, у циљу спречавања ширења и искорењивања афричке куге, предвиђене су и мере забране и ограничења промета свиња, које не могу да трају краће од 15 дана, а тамо где се утврди зараза, мере трају 40 дана од последњег случаја афричке куге свиња.

ИЗВОР: Општина Ћуприја

Овај текст је подржан од стране Општине Деспотовац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *