Градови СрбијеНовости

Упозорење о долазећем топлотном таласу

Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење за подручје Србије у вези са изразитим топлотним таласом који ће трајати од 17. до 23. јуна. У овом периоду очекује се веома топао ваздух са севера Африке, што ће узроковати значајан пораст температуре.

Максималне температуре ће се кретати од 30 до 33°Ц у понедељак, 17. јуна, преко 32 до 35°Ц у уторак, 18. јуна, до 35 до 37°Ц у среду, 19. јуна. У четвртак, 20. јуна, очекују се температуре од 33°Ц на северу до 39°Ц на југу и истоку земље. Петак и субота, 21. и 22. јун, обележиће пик топлотног таласа са максималним температурама од 35 до 40°Ц. У недељу, 23. јуна, очекује се пад температуре на интервал од 28 до 34°Ц, првенствено у северним и западним деловима земље, а потом и у осталим регионима.

Грађанима се саветује да најозбиљније узму у обзир ово упозорење и предузму мере опреза, као што су избегавање задржавања на отвореном простору у периодима високих температура, повећан унос течности, коришћење заштитне опреме попут шешира и сунчаних наочара, те ограничавање физичких активности на отвореном.

Топлотни талас може имати озбиљне последице по здравље, посебно за старије особе, децу и оне са хроничним болестима. Правовремено предузимање превентивних мера може значајно смањити ризике. Ово упозорење је издано са циљем заштите грађана и њихове имовине. Молимо све да се придржавају препоручених мера и да остану информисани путем званичних канала.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *