Градови СрбијеНовости

105 година слободе: Свилајнац обележава дан ослобођења у Првом Светском рату

Данас је у Свилајнцу свечано обележена 105. годишњица ослобођења града у Првом светском рату. Свечаност је одржана уз полагање венаца на Споменик Маре Ресавкиње, који је подигнут у част тог значајног догађаја. Ова историјска манифестација се одвила 27. октобра 2023. године.

Ово сећање на ослобођење града има посебан значај, јер је Свилајнац ослобођен тачно 105 година раније, 27. октобра 1918. године. На том судбоносном дану, српски и француски војници удружили су снаге и избацили део немачке 217. дивизије из града, обележавајући крај окупације.

Истовремено, важно је напоменути да је на исти датум, 27. октобра, али 1915. године, Свилајнац био окупиран, што додатно наглашава симболику ослобођења и враћања слободе становницима.

У ослобођењу Свилајнца у Првом светском рату, као и у многим другим градовима у Србији, кључну улогу одиграла је француска војска. Сећање на тај тренутак остаје неизбрисиво захваљујући уласку генерала Шарла Тренијеа на коњу, испред своје и српске војске, 27. октобра 1918. године.

У знак дубоке захвалности, генералу Тренијеу уручена је застава која је била ручно израђена и извезана од стране свилајначких девојака. Та застава постала је симбол нераскидивог пријатељства између српског и француског народа.

Споменик посвећен жртвама рата подигнут је 1926. године, на чијем мермерном постаменту су урезана имена и постављене фотографије погинулих ратника са овог подручја. Током ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, 353 војника из Свилајнца дало је своје животе за слободу.

На данашњој свечаности, венце су положили представници општине Свилајнац, укључујући председника Скупштине општине Свилајнац др. Дарка Јевтића и др. Данијелу Стојадиновић, заједно са члановима Удружења ратних добровољаца (1912-1918), њиховим потомцима и поштоваоцима „Стевана Синђелића“.

Такође, додељене су и награде добитницима традиционалног литерарног конкурса удружења. Тема овогодишњег конкурса била је „Ослобођење Свилајнца у Првом светском рату“. У категорији основних школа, награде су припале Анђели Постоловић, Мини Ђуровић и Анастасији Раденковић. У категорији средњих школа награђени су Дамјан Николић, Маша Момчиловић и Уна Теофиловић.

Овај догађај дубоко слави храброст и жртву војника из Свилајнца и Француске у Првом светском рату те подсећа на дубоко укорењено пријатељство између ова два народа.

Овај текст је подржан од стране Општине Свилајнац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *