Градови СрбијеНовости

Свилајначки ученици откривају повест „Бедема Ћирилице“: Посета представи о Светој Браћи Ћирилу и Методију

Ученици 7. и 8. разреда основне школе „Јован Јовановић Змај“ из Свилајнца имали су изванредну прилику јуче да присуствују представи названој „Бедеми ћирилице“ у Центру за културу. Ова представа је представљала дубоко емотиван и образовни доживљај о животу и раду Свете браће Ћирила и Методија, изузетно значајних свештеника и језичких реформатора који су оставили дубок траг у култури и језику словенских народа.

„Бедеми ћирилице“ баве се причом о храброј борби и људским драмама које су пратиле пут ових великих личности ка писмености, просвећености, одуховљености, те развоју језика и писма које је обогатило културу словенских народа. Представа је са посебним сензибилитетом приказала њихову оданост и страст према ширењу језичке и културне баштине.

Ова изведба није само прича о прошлим временима; она доноси и важне поруке за савремени свет. Подсећа нас на важност писмености, образовања и очувања језичке разноликости. Ћирило-Методијева азбука, која је створена у 9. веку, оставила је дубок утицај на језике и културу словенских народа, укључујући српски језик.

„Бедеми ћирилице“ истовремено представљају песму и плач о изградњи бедема, на којима је сазрело писмо које вековима доприноси постојању словенских народа. Ова представа инспирише и подсећа нас на значај очувања и промоције ћирилице као део културног наслеђа и идентитета.

Ученици су имали привилегију да боље разумеју наслеђе и допринос Свете браће Ћирила и Методија кроз ову представу, што ће сигурно оставити дубок утисак на њихово образовање и културно разумевање. Ова изванредна уметничка продукција наглашава важност очувања културних вредности и језичког богатства за будуће генерације.

Овај текст је подржан од стране Општине Свилајанац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *