Градови СрбијеНовости

Божићна варница у Параћинској Цркви Свете Тројице: Традиција, литургија и златници

У склопу богатог божићног програма, Параћинска Црква Свете Тројице организује традиционалну манифестацију „Божићна варница.“ Овогодишња прослава обећава посебан дух верског заједништва и радости, окупљајући вернике у духу православних обичаја.

Распоред богослужења:

Бадњи Дан:

  • Јутарња света литургија: 8:30
  • Вечерња служба са налагањем бадњака: 17:00
  • Поноћна литургија: 24:00

  Божић:

  • Јутарња света литургија: 9:00
  • Ломљење чеснице након јутарње службе

  Другог дана Божића (Свети Стефан):

  • Света литургија: 8:30

  Посебна традиција: Златници у чесници

  • Верници ће имати прилику примити јуфкице од чеснице, а срећни добитници златника биће награђени. Ове године, 12 златника припремљено је за вернике, а дародавци, укључујући Општину Параћин, Туристичку организацију, маркете Текијанка, Коло српских сестара, као и појединаца, Дарку Димитријевић, Војиславу и Славољубу Маринковић, Небојши Симић, и Милану Илић испред вулканизарске радње Санча који доприносе значају ове манифестације.

  Милош Трандафиловић, члан Организационог одбора, изражава задовољство и захвалност свим дародавцима и позива грађане да се придруже овом посебном тренутку заједништва и традиције.

  Апел за учешће и чување традиције
  Организатори апелују и моле вернике да, осим уживања у литургијским тренуцима, приступе ломљењу чеснице и учествују у традиционалном догађају. Посебан позив упућен је онима који приме златнике да остану до краја, како би њихова имена била уписана у летопис цркве, чинећи део дугогодишње историје ове манифестације.

  Божићна варница у Параћинској Цркви Свете Тројице представља не само верски догађај већ и чува традицију и дух заједништва у духу православне вероисповести. Сви суграђани су позвани да се придруже и прославе Божић у духу љубави, радости и заједништва.

  About The Author

  Оставите одговор

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *