Градови СрбијеНовостиТуризам

„Фестивал фолклора у прекограничном региону“ – Спој традиције и пријатељства двеју општина из суседних земаља

Синоћ је на летњој позорници у Ражњу одржан „Фестивал фолклора у прекограничном региону“
У оквиру програма наступили су домаћин, културно-уметничко друштво „Сава Јеремић“, етно група „Нишко Зоне“ из Ниша и гости из Бугарске – Народно читалиште „Мињор 2006” из места Бобов Дол.

Ово вишегодишње дружење настало је у оквиру пројекта прекограничне сарадње коју су покренуле локалне заједнице Ражањ и Бобов Дол уз финансијску помоћ Европске уније.

Погранична сарадња се може разматрати и као иновативни приступ, а његова иновативност огледа се у томе што се кроз овај програм усклађују индивидуални модели и политике развоја суседних земаља. Са друге стране овај приступ мења улогу граница од препрека које раздвајају до симбола врата, једних према другима и фактора просперитета.

В.д директорkа Туристичке организације општине Ражањ Јелица Миленковић један од организатора манифестације поред КУд-а “Сава Јеремић” и Општине Ражањ задовољна је посетом на овогодишњој трецој манифестацији по реду коју организују на основу одобреног ИПА Програма прекограницне сарадње измедју опстине Бобов Дол из Бугарске и Општине Ражањ.

„Као и претходних година потрудили смо се да за насе госте, посетиоце и местане обезбедимо богат програм. Ово је последња у низу културно уметницка манифестација овог лета у општини Ражањ коју у духу традиције завршавамо. На јесен, септембра месеца после мале паузе поново враћамо гастрономско-туристичку манифестацију “Чаролије у црепуљи” и по други пут на територији наше општине организујемо Михољскe сусретe села која ће за разлику од претходне године бити у Смиловцу.“ – изјавила је за портал „Србија у срцу“ Јелица Миленковић-

ИЗВОЂАЧИ

КУД Сава Јеремић дуги низ година носи име славног фрулаша из Ражња и преноси ово културно наслеђе широм Србије али и широм Европе, учествујући на многобројним фестивалима и представљајући општину Ражањ на прави начин, на синоћном првом извођењу представили су „Игре из Црне Траве“.

Група „Нишко Зоне“ је вокално инструментални састав који негује традиционалну музику Балкана а кажу да су желели да кроз обраде народних мелодија на модеран начин прикажу традиционални музички жанр популацији.

„Мињор 2006” из места Бобов Дол КУД – Бобов Дол, који је успешно наступа широм региона, а ове вечери је свим присутнима приближио део кулутуре наших суседа Бугарске.

Овај текст је подржан од стране Општине Ражањ

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *