Инспиративна прича Жељка Милетића: Козји сир на Светској мапи деликатеса
У малом селу Лебина код Параћина, Жељко Милетић је пронашао свој пут ка успеху, али није био уобичајен. Уместо класичних пословних праваца, Жељко је одлучио кренути путем козарства, правећи својеврсну револуцију у домаћој производњи козјих сирева. Овај тридесет осмогодишњак пре пар година напустио је посао физичко-техничког обезбеђења, тражећи смисао у нечему што би био не само посао, већ и начин живота.
Традиционалност и разноврсност у сиревима
Када је започео своју авантуру, Жељко је имао само неколико коза. Међутим, како је потражња за козјим млеком расла, тако је и повећавао стадо. Сада, са 80 коза, он и његова породица производе десетак врста козјих сирева који су освојили срца потрошача како у земљи, тако и широм Западне Европе. Ови сиреви, прављени на традиционални начин, нуде палету укуса, од димљених са тартуфима до оних са пршутом и белим луком.
„Поносни смо на наше сиреве јер су произведени на традиционалан начин, баш као што су то радиле наше баке. Сваки сир има своју причу и карактеристике које га чине посебним,“ истиче Жељко Милетић.
Успех на домаћем и иностраном тржишту
Милетићи нису само локални јунаци; њихови производи путују далеко. Жељко истиче да се најскупље врсте сирева, попут оних са тартуфима, дегустирају у иностранству. Његови димљени специјалитети посебно су популарни у ресторанима како у земљи, тако и у иностранству. На 21. Међународном сајму привреде у Параћину, штанд Милетића био је један од најпосећенијих, сведочећи о растућем интересовању за домаће производе високог квалитета.
Породични бизнис и разноликост производње
Ова прича о успеху није само резултат рада Жељка, већ и његове породице. Супруга Изворинка, отац Љубомир, и кћерка Милица, сви су укључени у производњу козјих сирева. Породични тим заједно одржава стадо од 80 коза, где свако има своју улогу, од муже до паше и бриге о стоци.
Будућност кроз проширење и иновације
Овогодишњи успех не зауставља Милетиће. Жељко већ планира проширење стада и капацитета млекаре како би задовољио растућу потражњу. Осим тога, планира изградњу козарника у којем ће чувати 150 грла, сведочећи о озбиљном приступу очувању и унапређењу домаћег козарства.
У земљи где пољопривреда игра кључну улогу, Жељко Милетић постао је симбол предузетничког духа, храбро преусмеравајући свој живот ка руралном бизнису и остварујући успех који не познаје границе.
Пут до козјег сира: Након посете Француској, где сам пробао неке изванредне сиреве, схватио сам да желим донети тај осећај традиције и квалитета у Србију. Козарство је постало мој позив, а производња козјих сирева начин да пренесем ту страст.
Мирис и укус традиције: Разноликост наших сирева произлази из пажљивог одабира рецептура из Француске, Белгије и Луксембурга. Трудимо се задржати традиционални приступ, стварајући сиреве богате аромама и укусима.
Глобални Гоурмет: Сиреви са тартуфима су постали хит на тржишту, посебно међународно. Имамо срећу сарађивати с ресторанима широм света, а купци воле ексклузивне ноте које тартуфи додају нашим производима.
Породични бизнис: У нашем послу, сваки члан породице има важну улогу. Супруга је кључна у процесу муже, а отац је наш главни пастир. Радимо као тим како бисмо очували породичну хармонију и успешан посао.
Традиционални приступ производњи сирева: Традиционалан приступ производњи сирева доноси аутентичност нашим производима. Ручно прављење сирева омогућава нам очување традиције и квалитета.
Изазови и радости сточарства: Пољопривреда у Србији носи своје изазове, али такође доноси и неописиву радост гледати како наша фарма расте и развија се. Одржавање квалитета и стално учење су кључни за успех.
Будућност козарства: Видимо светлу будућност за наше газдинство. Планирамо проширење стада и капацитета, фокусирајући се на одржив раст и очување квалитета наших производа.
Посебне врсте сирева: Свака врста сира има своју јединствену причу. На примјер, сиреви са тартуфима су резултат сарадње с локалним произвођачима тартуфа, стварајући посебну комбинацију која се истиче.
Подршка државе: Подршка државе је важна, али увек постоји простор за унапређење. Боље регулације и додатне мере подршке пољопривредницима могу значајно допринети развоју сектора.
Позиционирање на иностраним тржиштима: На иностраним тржиштима, посебно у Западној Европи, наши производи су добро прихваћени. Купци цене традиционални приступ производњи и разноликост наше понуде, укључујући сиреве са специфичним додацима као што су тартуфи.
Учешће на Међународном сајму привреде у Параћину: На сајму, наш штанд је привукао велику пажњу, с посебним интересовањем за наше старије сиреве у вакуумском паковању, димљене сиреве, и оне са додацима попут тартуфа.
Проширење капацитета и асортимана: Планирамо проширење стада и повећање производње. Разматрамо изградњу додатних објеката, укључујући и козарник, како бисмо повећали капацитете. Такође, размишљамо о додавању нових производа како бисмо задовољили растућу потражњу.
Тренутна ситуација у пољопривреди у Србији: Ситуација у пољопривреди у Србији није ружичаста, али постоји простор за успех. Сточарство, као што је козарство, може бити исплативо, али захтева посвећеност и рад.
Љубав према животињама: Моја ћерка Милица је неизмерно посвећена животињама на фарми. Њена љубав и брига доприносе позитивном озрачју на фарми, стварајући повезаност између породице и животиња.
Порука потенцијалним козарима: За оне који размишљају о покретању козје фарме, саветујем посвећеност и пажљиво планирање. Козарство је изазован, али награђујући посао. Треба истраживати тржиште, бринути се о чистој исхрани коза, и придржавати се традиционалних метода производње. Осим тога, важно је искористити доступне државне субвенције и подршку.
Здравствени бенефити козјих производа: Козје млеко, сир и сурутка имају високе нутритивне вредности. Они су лакше пробављиви, богати калцијумом и влакнима, с нижим садржајем масти и калорија у поређењу с крављим производима. Препоручују се трудницама, спортистима и особама изложеним физичким напорима.
Контакт за куповину или малопродају: 0600518708








Овај текст је подржан од стране Општине Параћин