Градови СрбијеНовости

Историјски тренутак у Манастиру Манасија: ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА након више од сто година тишине

Манастир Манасија, познат по својој духовној историји и културном значају, позива све људе добре воље да се придруже историјском догађају – освећењу звона која су више од сто година била нема. Ова звона, која су некада одзвањала кроз векове, утихнула су под неким злом које је долазило и одлазило. Манастир, кроз бригу мајке Цркве, игумана и братије, обновио је и умио ова звона, дајући им прилику да поново запевају.

Манастир Манасија је место богате историје, где су славни витезови Деспота Стефана Високог ходали, где су мудре речи учењака одјекивале, а Ресавска школа записивала. Међутим, недостајао је један звук – песма звона која је одзвањала са врха старог града. Од недеље, 19. новембра 2023. године, Манасија ће поново оживети ову песму. То је тренутак за који смо срећни што смо га дочекали.

Позивамо све људе који воле Манасију да се придруже овом догађају у недељу. Дочек владике и чин освећења звона почиње у 8 часова, а након тога следи Света Архијерејска Литургија којом ће предстојати Владика Браничевски Игнатије. Дођите да заједно сведочимо овом изузетном тренутку и да заједно пробудимо Ресаву новим гласовима ових предивних звона.

Овај текст је подржан од стране Општине Деспотовац

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *