Градови СрбијеНовостиТуризам

Изложба „Ерос и танатос: Сусрети на другој страни ликовне реалности“ отворена у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини од 19. октобра

У четвртак, 19. октобра, у Галерији Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини (Бошка Ђуричића 10) отворена је изложба под називом „Ерос и танатос: „Сусрети на другој страни ликовне реалности“. Ова изложба доноси широк спектар уметничких дела која истражују универзалне, често супротстављене, основне импулзиве који обликују људске мотиве, жеље и акције – ерос и танатос.

На изложби су приказана репрезентативна дела из музејске колекције, укључујући и она која до сада нису била изложена јавности. Ерос и танатос, ове две снажне иницијалне енергије, оставиле су дубок траг у неконвенционалној уметности коју Музеј наивне и маргиналне уметности у Јагодини чува у својој збирци.

У пољу инстинктивне стваралачке слободе, искрене инспирације и дубоке личне мотивације, сусрећемо се с неким од најупечатљивијих дела инспирисаних суштинским феноменима ероса и танатоса. Аутор изложбе и истоимене богато илустроване монографије која прати изложбу је Ивана Јовановић, музејски саветник.

Изложба ће бити отворена за посетиоце од 19. октобра до 10. децембра 2023. године, пружајући им прилику да истраже ова дела инспирисана комплементарним силама ероса и танатоса на другој страни ликовне реалности наивне и маргиналне уметности.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *