Градови СрбијеНовости

Јагодина: Брину о старима, обезбеђују храну угроженима

Уручивањем четрдесетак захвалница донаторима, пријатељима и колективима који подржавају рад Црвеног крста у Јагодини, данас је обележено 147 година од оснивања ове хуманитарне организације.

Јагодински Црвени крст тренутно обезбеђује топли оброк за 454 корисника народне кухиње, док о 53 стара лица брину волонтери. Ова хуманитарна организација организује и акције добровољног давања крви, а сваке седмице низ едукативних предавања или радионица у јагодинским школама.

Захваљујући великом броју донација, народна кухиња ради свих 12 месеци – осам месеци захваљујући Црвеном крсту Србије, а преостала 4 месеца захваљујући донаторима. Пет дана у недељи кувају се топли оброци, а викендом се дели конзервирана храна – наводи Стефан Маленовић, секретар Црвеног крста у Јагодини.

Он додаје да су у неколико већих акција учествовали грађани Јагодине, који су били највећи донатори, као и школе и вртићи и приватне компаније.

Имали смо рекордан број донација, које су подељене деци корисника народне кухиње, старим лицима и онима којима је помоћ најпотребнија. Захваљујући донаторима, током новогодишњих, божићних и светосавских празника поделили смо 188 пакетића, 93 пакета донирали смо штићеницама дома при манастиру Света Петка, а 100 пакета са основним намирницама и средствима за хигијену добило је Удружење пензионера града Јагодине – рекао је Маленовић.

Photo: Screenshot / Z. Gligorijević

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *