Градови СрбијеНовости

Јагодина: Осликао мурале на преко 10.000 квадрата

Сликар Зоран Маловић из Јагодине за 26 година осликао је мурале на више од 10.000 квадрата и урадио многобројне цртеже и уља на платну.

Највећи мурал има сто квадрата. Јединствен је по томе што су мурали реалистични и што су сви 3Д. Пејзаже, мртву природу, па чак и портрете, ради „од ока“ и никада није погрешио у пропорцијама.

Једино када ради град или неки грађевински објекат, преноси мрежу на коцкице, како би мурал био веран оригиналу. Највише мурала урадио је у објектима дечјег вртића „Сунчано острво“ у Бечу, у ком и ради. Осликао их је петнаестак, па воли да каже да је то његово животно дело. У последње време малишане је почео да учи сликарству.

ДЕЧАЧКИ САН

„Остварио сам дечачки сан. Цртам од малих ногу, али нисам имао услова да завршим Факултет ликовних уметности. У школу, до које сам пешачио четири километара, ишао сам само због ликовног. У шестом разреду преселио сам се у Јагодину код рођака. Мој рад је исте године био једини из Јагодине који је ушао у ужи избор државног такмичења. Био сам стипендиста Фабрике „Каблови“, у којој сам се и запослио. Али, никада нисам престао да цртам “ – каже Маловић.

У Бечу се преселио пре 29 година, али није ни сањао да ће тамо да оствари дечачки сан. До тада је радио уље на платну, а онда се сусрео са муралима, ер-браш техником и акрилним бојама. Самоуки сликар, и технике израде мурала усавршавао је сам.

„Требало је пуно љубави и рада. Најдраже ми је када кажу да сликам „из душе“, што је тачно. У Јагодини сам, на пример, почео да се бавим наивном уметношћу. На Бијеналу 1993. године у Музеју наивне уметности у Јагодини нашао се и мој. Али, престао сам да се бавим том врстом уметности, јер сам схватио да слике не радим од срца“ – рекао је Маловић.

Photo: FREEPIK

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *