Градови СрбијеНовости

Ражањ: Манастир Свети Роман познат по чудима и оздрављењима

Манастир Свети Роман, по причи многих верника који га посећују, кажу да испуњава све добронамерне жеље. Верници који су долазили болесни, сведоче да су уз редовне молитве и пост одлазили здрави.

Photo: Screenshot / Pixabay

Манастир Свети Роман је један од најстаријих српских манастира за које је везано веровање о остварењу свих жеља. Манастир се налази у близини Алексинца, општина Ражањ, а по причи многих свештених лица, настао је још с почетка 9. века, што значи да је старији и од Хиландара и од Жиче, Сопоћана, Грачанице и многих других.

Садашња манастирска црква, иако скромног изгледа и величине, није оригинално здање. Упркос свим потешкоћама са којима се носила, увек је зидана на истом месту, иако је више пута рушена, односно из темеља обнављана. Манастир је првобитно изграђен од камена, али је слично многим нашим светињама био рушен, паљен и пљачкан. Како би спречили бахато понашање разбојника који су улазили у цркву на коњима, тада је одлучено да сви улази буду веома ниски, што је уједно и главна карактеристика овог здања.

Верници који планирају да посете манастир Светог Романа имају прилику да се поклоне моштима овог свеца и да му се обрате за небеску помоћ. После молитве, треба отићи да се захвати вода са извора, за који се верује да је света и на тај начин обрате Светом Роману за помоћ.

По причи многих верника, овај светац заиста испуњава све добронамерне жеље, па је самим тим “његов дом” веома популаран међу туристима.

Photo: Screenshot / Pixabay

Овај текст је подржан од стране Општине Ражањ

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *