Градови СрбијеНовостиТуризам

Јединствена Изложба „Лубарда – Једна прича“ у Ћуприји“

Изложба „Лубарда – Једна прича“ ће се одржати у галерији музеја „Хореум Марги-Равно“ у Ћуприји, с отварањем 18. октобра у 20 часова и трајаће до 10. новембра 2023. Ова изложба посвећена је Петру Лубарди, једном од најзначајнијих сликара 20. века у бившој Југославији и Србији.

Петар Лубарда је постао познат по свом карактеристичном реалистичком стилу, који је први пут представио домаћој публици кроз своје самосталне изложбе у Београду. Међутим, његов таленат није остао непримећен само у земљи; Лубарда је такође стекао међународно признање и добио награде на многим престижним изложбама широм света, укључујући Париз, Хаг, Сао Пауло, Токио, Њујорк, Калкуту и Беч.

Његово дело је карактерисало драматично тумачење садржаја и дубоко укорењивање у стварном свету, што су постали препознатљиви елементи у његовом богатом опусу.

Изложбу „Лубарда – Једна прича“ чине дела уметника која нису део сталне поставке у Легату Петра Лубарде, нити су излагана у овом обиму. Поред тога, у поставци ће се наћи дела из уметничке збирке Дома Војске Србије, употпуњена одабраним експонатима из фонда Музеја Југославије, која су поклоњена председнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу.

Осим слика и цртежа, изложба ће садржати архивску фото-грађу из Куће легата која до сада није била доступна јавности, као и фото-архиву Дома ЈНА, садашњег Медија центра „Одбрана“.

Ауторски тим ове изложбе чине кустоскиње Јелена Кнежевић из Медија центра „Одбрана“, Дина Павић из „Куће легата“, и Ана Панић из Музеја Југославије, док је визуелни идентитет каталога и изложбе креирала Александра Капор из Медија центра „Одбрана“.

Током трајања изложбе, планирана су и вођења која ће бити најављена у складу с догађајем.

Фото Музеј Југославија

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *