Градови СрбијеДомаћи производиЕко свестНовостиПољопривредаСелоТуризам

Такмичење за домаћина Србије: Освојите 2.000.000 динара

Отворене су пријаве за „Најдомаћина 2023“, престижно такмичење које има за циљ препознати најбоље пољопривреднике у Србији у пет различитих категорија. Укупни наградни фонд овог такмичења износи 7.000.000 динара, а највреднија награда ће припасти титули „Најдомаћина Србије“ с освојених 2.000.000 динара!

Сви учесници имају прилику освојити једну од укупно 11 награда, које укључују главну награду за „НАЈ Домаћина 2023“ у износу од 2.000.000 динара, као и по двије награде за победнике у свакој од пет категорија, свака у вредности од 500.000 динара. Категорије укључују сточарство, ратарство, воћарство, повртарство и органску производњу. Пријаве се врше путем доступног линка. https://najdomacinprijava.rs/

Осим самих пријава, жири ће користити јасно дефинисане критеријуме како би издвојио 100 најбољих пољопривредних газдинстава у Србији, а између њих ће бити изабрано 11 најбољих.

Ово је изузетна прилика да започнемо традицију избора Најдомаћина. Пољопривреда чини значајан део БДП-а Србије, са чак 6% удела, док ће буџет за пољопривреду 2023. године износити 114,4 милијарде динара. То значи да ће се скоро 7% пореских прихода буџета Републике Србије инвестирати у агро сектор.

Упркос изазовима широм света, вредност спољнотрговинске размене у пољопривреди порасла је за чак 20% у 2021. години. Србија се налази међу топ 10 светских извозника кукуруза и дуња, а међу топ 5 светских произвођача малина и вишања. Све то не би било могуће без вредних пољопривредника који су кључна карика у овом успеху. Они не само да производе храну, већ чувају и брину се о нашој земљи. Они су прави домаћини, а сада је време да их јавно похвалимо и наградимо.

Пројекат је подржан од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредне коморе Србије, док ће Блиц, као медијски партнер, окупити најкомпетентније стручњаке и званичнике из агро сектора како би се повезали с најбољим пољопривредницима у Србији. Жири за овај избор чине стручњаци као што су:

Недељко Тица, Пољопривредни факултет у Новом Саду
Владимир Црнојевић, Институт „Биосенс“
Никола Делић, Институт за сточарство, Београд
Дарко Јевремовић, Институт за воћарство, Чачак
Ведрана Илић, Помоћник Министра за међународну сарадњу и ЕУ интеграције, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије
Милан Стевановић, Координатор пројекта СЦАП
Весна Бјелић, Уредник БЛИЦ Бизниса
Велико финале такмичења планирано је за децембар 2023. године и претходиће му низ регионалних догађаја који ће на локалном нивоу представити најистакнутије пољопривреднике међу њима.

Критеријуми за одабир најбољих укључују:

Породична газдинства
Извозни потенцијал
Даља прерада
Број запослених и новозапослених
Примена технолошких иновација
Орјентисаност ка заштити животне средине и органској производњи
Допринос развоју локалне заједнице.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *