Градови СрбијеЕко свестНовостиСело

Језиве сцене дуж пута код Кладова: Букти пожар, погледајте шта је изазвало овај хаос

У понедељак, у селу Љубићевац код Кладова, избио је огроман пожар који се, чини се, не зауставља. Према наводима на друштвеним мрежама, ватра је захватила ниско растиње поред пута, изазивајући застрашујуће призоре и огроман дим који се уздиже у небо. Снимак објављен на Инстаграм страници 192_рс приказује драматичну буктињу која, услед ноћи и разлеђивања ватре дуж поља, изгледа као да је у току бомбардовање.

Иако је паљење стрњике честа појава током касне јесени, овакви случајеви су изузетно опасни, посебно ако се ватра шири дуж аутопута. Поред тога што ова пракса може изазвати саобраћајне несреће, пожари попут овог из Кладова показују да више нема правила и да такве ситуације могу бити изузетно опасне.

Педолог Јовица Васин, руководилац Лабораторије за земљиште и агроекологију новосадског Института за ратарство и повртарство, раније је за Блиц истакао да паљење стрњишта наноси вишеструку штету. Наиме, овом праксом се уништавају микроорганизми у земљишту, губе хранљиве материје попут азота, што може значајно утицати на приносе и квалитет земљишта.

Овај пожар у Љубићевцу код Кладова још један је у низу случајева који наглашавају опасност и штетност паљења биљних остатака. Уместо што доприноси плодности земљишта, ова пракса доноси огромне штете како за екосистем тако и за пољопривреднике, те је важно подићи свест о последицама које паљење стрњишта може изазвати.

Фото: Милош Миливојевић / Танјуг

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *