Градови СрбијеНовости

Мирко Кодић слави 65. рођендан од малих ногу хармоника

Мирко Кодић је угледао овај свет на дан рођења бивше Југе, 29. новембра 1957. године у селу Јасеново код Деспотовца.

Многи се у Србији издају за хармоникаше. У овој свеопштој презасићености, изгледа да и хармоникаша имамо више него што нам треба. Мало је, међутим, правих мајстора на хармоници које препознајемо по првим тактовима.

Трудио сам се да свака моја нумера (мелодија за песму, форшпил, коло) буде препознатљива, да сваки део има своју причу, да не буде досадног понављања, да у сваком моменту пронађем слушаоца са нечим новим – каже маестро Мирко Кодић.

Нека је то и просто, само нек је памтљиво. Нисам ишао у велику уметност, мада знам да свирам и Баха и Шопена. То остављам неким другим музичарима, а ја ћерам оно своје.

Мирко Кодић је угледао овај свет на дан рођења бивше Југе, 29. новембра 1957. године у селу Јасеново код Деспотовца. И Мирков деда је био хармоникаш, и Мирков отац је хармоникаш, па се имао на кога и уметнути.

Као дете нисам имао проблема са играчкама. Хармоника ми је била прва и једина играчка. Кад је мој отац Жика видео како се онако сићушан рвем са хармоником, схватио је да ће ми хармоника бити и играчка и љубав и посао, па ме је усмерио на прави пут.

Моја каријера је јако богата, јако интересантна, јако тешка и јако лепа. Све ове године и деценије води ме љубав према инструменту и музици, и пре свега љубав према људима.

photo: freepik

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *