Градови СрбијеНовости

Предности дуалног образовања

Кроз систем дуалног образовања у Србији до сада је прошло више од 10.500 ученика и око 700 компанија.

Послодавци који желе да на овај начин обезбеде дефицитаран кадар и укључе се у модел дуалног образовања у наредној школској години, могу да се пријаве до 30. новембра путем специјализованог веб портала Привредне коморе Србије.

За дуални модел образовања до сада је акредитовано 39 компанија са територије Шумадијског и Поморавског управног округа, а прилику да у њима уче кроз рад имају средњошколци из Крагујевца, Аранђеловца, Свилајнца, Јагодине и Ћуприје.

Школовање по дуалном моделу ђацима олакшава пут до запослења, а послодавцима пружа могућност да реше проблем недостатка одређених кадрова.

Од следеће школске године, у понуди за реализацију по дуалном моделу ће се наћи укупно 72 образовна профила из различитих подручја рада, међу којима је и неколико нових, попут електротехничара енергетике, техничара дизајна графике и тапетара-декоратера.

Све пријаве које садрже потпуну документацију биће обједињене у План потреба привреде који ће Привредна комора Србије доставити Министарству просвете, науке и технолошког развоја, које ће донети коначну одлуку о структури уписа и одобреним дуалним профилима. Објављивање Конкурса за упис ученика у средње школе очекује се крајем марта.

ИЗВОР: РТК

PHOTO: FREEPIK

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *