Градови СрбијеЕко свестНовости

Округли сто о стању Врела Црнице: Партнерство за приступачније и уређеније подручје

У Параћину је синоћ одржан округли сто посвећен стању подручја Врела Црнице, окупљајући представнике цивилног сектора, носиоце јавних функција, политичаре, привреднике и грађане. Тема дискусије била је уређеност и приступачност овог подручја, које је једно од 20 предвиђених заштите Просторним планом општине Параћин. Дискусију је подржао пројекат „Извор реке за све нас“, спонзорисан од стране Траг фондације и Амбасаде Велике Британије у Београду, а у спровођењу пројекта учествовало је удружење грађана Придружи се.


Кроз пројекат је спроведена анализа различитих аспеката везаних за изглед, приступачност и уређеност стазе у подручју Врела Црнице. Такође, проучени су релевантни законски акти који регулишу активности на овом простору. Резултати анализе представљени су на округлом столу.


На округлом столу су учествовали представници удружења грађана, политичари који се очекују да добију мандате у новом сазиву скупштине, као и представници компаније РМ Стубица, чији се приватни посед наслања на подручје Врела Црнице. Разговор је био фокусиран на размену мишљења, искустава и сагледавање потреба заједнице.


Компанија РМ Стубица јасно је истакла да је приступ Врелу могућ кроз њихову приватну парцелу, те да су капије отворене за све заинтересоване. Најавили су постављање табли како би било јасно да је приступ дозвољен.
Учесници су се сагласили да подручје Врела Црнице заслужује посебну пажњу и активно залагање за његову очуваност, заштиту и оживљавање.Оценили су да је кључно ангажовање целе заједнице, од грађана и активиста до локалне самоуправе, како би се постигао циљ очувања овог драгоценог простора.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *