Градови СрбијеЕко свестНовости

Општина Свилајнац уз подршку СКГО-а покреће израду плана одрживе урбане мобилности

Општина Свилајнац, уз подршку Сталне конференције градова и општина (СКГО), започела је иницијативу за израду Плана одрживе урбане мобилности путем иницијалног скупа. Овај план има за циљ да предвиди мере за смањење негативних утицаја моторног саобраћаја, као и да унапреди немоторизоване облике кретања попут пешачења и бициклизма, узимајући у обзир потребе свих друштвених група.

Подршка СКГО-а остварена је кроз пројекат „Одрживе и инклузивне услуге на локалном нивоу“, који финансира Влада Шведске. На првом скупу представника локалне самоуправе и СКГО-а, заменик председника општине Свилајнац, Драгана Радевић, истакла је дугогодишње ангажовање општине у области урбане мобилности кроз различите пројекте и активности, попут изградње бициклистичких стаза, реконструкције улица и тротоара, субвенционисања куповине бицикала, као и увођења система наплате паркинга.

Јана Павловић из СКГО-а истакла је да је циљ израде Плана одрживе урбане мобилности унапређење квалитета животне средине у градским срединама, које су суочене са проблемима убрзане урбанизације, загађености ваздуха и саобраћајних загушења. Општина Свилајнац је једна од само три општине у Србији која је укључена у процес израде овог Плана.

Процес израде Плана обухватаће саобраћајну анализу општине, бројање саобраћаја, истраживање навика грађана у мобилности, као и организовање радионица са локалним заинтересованим странама које ће имати прилику да активно учествују у креирању Плана.

На скупу је присуствовао и генерални секретар СКГО-а, Никола Тарбук, који је похвалио досадашње напоре општине Свилајнац на пољу урбане мобилности. Ова иницијатива представља важан корак ка стварању одрживих и инклузивних урбаних средина, прилагођених потребама грађана и заштити животне средине.

About The Author

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *